galéria megtekintése

Gátlástalan szex az elnöki palotában

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 28. számában
jelent meg.

Szőcs Levente
Népszabadság

Kitálalt Traian Basescu egykori szóvivője. Adriana Saftoiu könyvében cinikus, a moralitás határain túl pragmatikus, az embereket gátlástalanul kihasználó politikus portréját rajzolja meg, akinek eszköztárában fő helyen áll a zsarolás és a nyilvános lejáratás.

– Tetszik a hölgy, elhozzam máskor is? – szólt közbe Basescu. Összenevettek. Berlusconi tovább vizslatta Elenát:

Szebb napok. Berlusconi és Basescu 2011-ben
Szebb napok. Berlusconi és Basescu 2011-ben
Bogdan Cristel / Reuters

– Szeretném, ha maradna még, hogy négyszemközt is válthassunk néhány szót – Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő és Traian Basescu román exelnök 2005-ben lezajlott „hivatalos tárgyalását” Adriana Saftoiu, Basescu egykori szóvivője írja le Cotroceni krónika című kötetében. (A könyv címe a román elnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni palotára utal.) A történetben szereplő hölgy Elena Udrea egykori elnöki tanácsos, aki az államfőnek köszönhetően villámkarriert futott be. Az ismeretlenségből néhány év alatt a fejlesztési miniszteri székig jutott, és eurómilliárdok fölött rendelkezett. Saftoiu nem mondja ki, csupán sejteti, mire vezethető vissza Udrea asszony befolyása. „Az anyuka elől bujdosó tinédzserek benyomását keltették” – idézi fel az elnök és tanácsosa kapcsolatát. Udrea jelenleg házi őrizetben várja a bírósági ítéletet többrendbeli korrupciós vád kapcsán.

 

Saftoiu 2004 és 2007 között volt elnöki szóvivő, de korábban is csaknem egy évtizeden át dolgozott Basescu mellett annak minisztersége, majd főpolgármestersége idején. A Cotroceni krónikában cinikus, a moralitás határain túl pragmatikus, az embereket gátlástalanul kihasználó politikus portréját rajzolja meg, akinek eszköztárában fő helyen áll a zsarolás és a nyilvános lejáratás – amit még természetesnek is tart. Egy katari látogatás alkalmával például kvázi nyilvánosan, az elnöki delegációval utazó népes kíséret előtt beszélt arról, hogy a hírszerzés illegálisan lehallgatta egy ismert üzletember telefonját. Az illető később beperelte a román államot, és kártérítést kapott.

A könyv magyarázatot ad arra, miért hagyták ott Basescut már elnöki mandátuma kezdetén nagy formátumú tanácsadói, köztük Andrei Plesu filozófus: az államfő nem tűrte az ellentmondást, tévedhetetlennek tartotta magát. Ellenfeleiről, de távollétükben politikai partnereiről és munkatársairól is lekezelően beszélt – naplopónak, senkiházinak, hitvány kutyának „becézte” őket. A sajtóhoz fűződő viszonyáról sokat elmond, hogy egy alkalommal állítólag kijelentette: „Azt akarom, hogy a média tudja, az ellensége vagyok, és megvetem.” Voltak messianisztikus pillanatai, amikor úgy gondolta, hogy nélküle az ország összeomlana.

A volt szóvivő megerősíti, hogy Traian Basescunak kezdettől fogva szándékában állt a titkosszolgálatok és az erőszakszervezetek „elfoglalása”. Hogy ez mennyire sikerült? A kötet végkicsengése, hogy a rendszer végül maga alá gyűri azt, aki ellenőrizni/irányítani próbálja. Ugyanakkor Saftoiu mintha mentséget keresne egykori főnökének, amikor arról ír, hogy „senki sem lesz jó vagy rossz önmagában”, hanem az intézmények, a pártok, a környezete teszi olyanná, amilyen.

Maga a szerző a most bemutatott könyvet nem klasszikus értelemben vett naplónak tartja, inkább vallomásnak egy olyan időszakról, amely számára hét éve, 2007-es lemondásakor, a többi szereplő számára pedig Basescu második elnöki mandátumának lejártával, 2014 decemberében zárult le. Magyarán a leírtaknak nincs már politikai tétjük.

Udrea a maga részéről a kitalált hálószobatitkok fordulattal intéte el az ügyet
Udrea a maga részéről a kitalált hálószobatitkok fordulattal intézte el az ügyet
Bogdan Cristel / Reuters

Az érintettek ennek ellenére meglehetős vehemenciával reagáltak. Udrea mesének minősítette a Cotroceni krónikát, amelynek szerzője szerinte irigységből és frusztráltságból „kitalált hálószobatitkokat” tereget ki. A volt államfő a kötet kapcsán úgy fogalmazott, hogy „sok a szerencsétlen manapság”. Közölte, hogy nem olvasta egykori szóvivője könyvét, amelynek megjelenését azzal magyarázza, hogy „az utóbbi időben sokak jövedelme lecsökkent, ezért megtagadják az elveiket”.

NOL Piactér
Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.