galéria megtekintése

Gátlástalan szex az elnöki palotában

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 28. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Kitálalt Traian Basescu egykori szóvivője. Adriana Saftoiu könyvében cinikus, a moralitás határain túl pragmatikus, az embereket gátlástalanul kihasználó politikus portréját rajzolja meg, akinek eszköztárában fő helyen áll a zsarolás és a nyilvános lejáratás.

– Tetszik a hölgy, elhozzam máskor is? – szólt közbe Basescu. Összenevettek. Berlusconi tovább vizslatta Elenát:

Szebb napok. Berlusconi és Basescu 2011-ben
Szebb napok. Berlusconi és Basescu 2011-ben
Bogdan Cristel / Reuters

– Szeretném, ha maradna még, hogy négyszemközt is válthassunk néhány szót – Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő és Traian Basescu román exelnök 2005-ben lezajlott „hivatalos tárgyalását” Adriana Saftoiu, Basescu egykori szóvivője írja le Cotroceni krónika című kötetében. (A könyv címe a román elnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni palotára utal.) A történetben szereplő hölgy Elena Udrea egykori elnöki tanácsos, aki az államfőnek köszönhetően villámkarriert futott be. Az ismeretlenségből néhány év alatt a fejlesztési miniszteri székig jutott, és eurómilliárdok fölött rendelkezett. Saftoiu nem mondja ki, csupán sejteti, mire vezethető vissza Udrea asszony befolyása. „Az anyuka elől bujdosó tinédzserek benyomását keltették” – idézi fel az elnök és tanácsosa kapcsolatát. Udrea jelenleg házi őrizetben várja a bírósági ítéletet többrendbeli korrupciós vád kapcsán.

 

Saftoiu 2004 és 2007 között volt elnöki szóvivő, de korábban is csaknem egy évtizeden át dolgozott Basescu mellett annak minisztersége, majd főpolgármestersége idején. A Cotroceni krónikában cinikus, a moralitás határain túl pragmatikus, az embereket gátlástalanul kihasználó politikus portréját rajzolja meg, akinek eszköztárában fő helyen áll a zsarolás és a nyilvános lejáratás – amit még természetesnek is tart. Egy katari látogatás alkalmával például kvázi nyilvánosan, az elnöki delegációval utazó népes kíséret előtt beszélt arról, hogy a hírszerzés illegálisan lehallgatta egy ismert üzletember telefonját. Az illető később beperelte a román államot, és kártérítést kapott.

A könyv magyarázatot ad arra, miért hagyták ott Basescut már elnöki mandátuma kezdetén nagy formátumú tanácsadói, köztük Andrei Plesu filozófus: az államfő nem tűrte az ellentmondást, tévedhetetlennek tartotta magát. Ellenfeleiről, de távollétükben politikai partnereiről és munkatársairól is lekezelően beszélt – naplopónak, senkiházinak, hitvány kutyának „becézte” őket. A sajtóhoz fűződő viszonyáról sokat elmond, hogy egy alkalommal állítólag kijelentette: „Azt akarom, hogy a média tudja, az ellensége vagyok, és megvetem.” Voltak messianisztikus pillanatai, amikor úgy gondolta, hogy nélküle az ország összeomlana.

A volt szóvivő megerősíti, hogy Traian Basescunak kezdettől fogva szándékában állt a titkosszolgálatok és az erőszakszervezetek „elfoglalása”. Hogy ez mennyire sikerült? A kötet végkicsengése, hogy a rendszer végül maga alá gyűri azt, aki ellenőrizni/irányítani próbálja. Ugyanakkor Saftoiu mintha mentséget keresne egykori főnökének, amikor arról ír, hogy „senki sem lesz jó vagy rossz önmagában”, hanem az intézmények, a pártok, a környezete teszi olyanná, amilyen.

Maga a szerző a most bemutatott könyvet nem klasszikus értelemben vett naplónak tartja, inkább vallomásnak egy olyan időszakról, amely számára hét éve, 2007-es lemondásakor, a többi szereplő számára pedig Basescu második elnöki mandátumának lejártával, 2014 decemberében zárult le. Magyarán a leírtaknak nincs már politikai tétjük.

Udrea a maga részéről a kitalált hálószobatitkok fordulattal intéte el az ügyet
Udrea a maga részéről a kitalált hálószobatitkok fordulattal intézte el az ügyet
Bogdan Cristel / Reuters

Az érintettek ennek ellenére meglehetős vehemenciával reagáltak. Udrea mesének minősítette a Cotroceni krónikát, amelynek szerzője szerinte irigységből és frusztráltságból „kitalált hálószobatitkokat” tereget ki. A volt államfő a kötet kapcsán úgy fogalmazott, hogy „sok a szerencsétlen manapság”. Közölte, hogy nem olvasta egykori szóvivője könyvét, amelynek megjelenését azzal magyarázza, hogy „az utóbbi időben sokak jövedelme lecsökkent, ezért megtagadják az elveiket”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.