Gasparovic: Szlovákia számára Trianon történelmi jelentőségű

Szlovákia számára történelmi jelentőségű a trianoni békeszerződés - szögezte le Ivan Gasparovic szlovák államfő a dokumentum aláírásának 90. évfordulója alkalmával hétfőn kiadott nyilatkozatában.

"Az első olyan dokumentumról van szó, amely összhangban a nemzetközi joggal kinyilvánította a szlovákok akaratát egy új közigazgatási egységben való életre, mely közigazgatási egység történelmileg, földrajzilag és jogilag is kivált a megszűnt Ausztria-Magyarországból" - olvasható a nyilatkozatban. Az államfő leszögezte: a trianoni szerződés "az önálló Szlovák Köztársaság és a stabil, békés Közép-Európa építésének egyik legjelentősebb történelmi pillére."

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök
Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök találkozója Érsekújváron magyar és szlovák köztársasági elnöki találkozó

A trianoni szerződés "érvényes nemzetközi dokumentum, amelyet minden részt vevő fél saját akaratából írt alá,...be kell tartani, céljait és következményeit nem szabad megkérdőjelezni " - mutatott rá Gasparovic.

"A (trianoni szerződés) felülvizsgálatára irányuló felszólításokat, a Trianon-ellenes emlékművek állítását és a közép-európai határok új politikai eszközökkel történő átrajzolására ösztökélő felhívásokat az integrálódó 21. századi Európa körülményei között anakronisztikusnak, veszélyesnek és általánosan elfogadhatatlannak tartjuk" - szögezte le a szlovák köztársasági elnök. Gasparovic aláhúzta: mindez sérti a trianoni békeszerződést, és Szlovákia az ilyen tevékenységet "határozottan elutasítja".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.