galéria megtekintése

Van az a pénz, amiért véget vetnek az ellenségeskedésnek

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 29. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

A Nyugat-Balkán országai nem gátolják egymást az uniós integrációban – ez a bécsi régiós konferencia egyik fő eredménye. A hat állam az összefogásért (pénzügyi) segítséget vár az EU-tól, miközben Oroszország is erősen mutatja magát.

Nincs időnk arra, hogy kivárjuk a reformok hatásait. A fiatalok sem várnak, ők a lábukkal szavaznak. Éppen ezért még több támogatásra, még több anyagi segítségre van szükségünk az Európai Uniótól – Edi Rama albán kormányfő nem rejtette véka alá, hogy hazája és a másik öt nyugat-balkáni állam (Szerbia, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Montenegró) mit vár az EU-tól.

A csütörtöki bécsi Nyugat-Balkán-konferencia után azonban a hatoknak nincs okuk panaszra. Az osztrák fővárosban elővezetett program értelmében az EU perspektivikusan 7,5 milliárd eurót kíván beruházni a térségben,

az a szándéka, hogy a különböző infrastrukturális projektek nyomán a GDP minimum egyszázalékos többletnövekedést érjen el, és 200 ezer új állás jöjjön létre a súlyos gazdasági válsággal, munkanélküliséggel küzdő régióban.

 

Gyorssegélyként Brüsszel 600 millió eurót biztosít a többi között a szerbiai Nist és az albániai Durrest összekötő autópálya építéséhez, valamint a Belgrád és Szarajevó közötti vasút átfogó korszerűsítéséhez. Elemzők egyetértenek abban, hogy az Európára nehezedő menekültválság figyelemre méltó szemléletváltást hozott a Nyugat-Balkánon. A korábbi – gyakran fegyveres konfliktusokba torkolló – ellentéteket látszólag félretették az érintett országok, megpróbálják összezárni soraikat.

A Közel-Keletről érkező migránstömeg egy asztalhoz kényszerítette őket. Rájöttek, hogy összefogással sokkal többet érhetnek el, az EU-nak ugyanis szüksége van egy stabilabb, megbízhatóbb, gazdaságilag prosperálóbb Nyugat-Balkánra, s ennek érdekében kész mélyebben a zsebébe nyúlni.

Feltéve, ha látja, hogy a volt ellenségek együttműködnek, és tesznek valamit a korrupció ellen. A bécsi csúcstalálkozó egyik fő eredménye az, hogy a hatok vállalták, nem akadályozzák egymás európai uniós integrációját, azaz a lassabban haladók nem tesznek keresztbe a gyorsabb pályán mozgóknak.

Ez különösen Szerbia számára jó hír, Johannes Hahn, az EU osztrák illetőségű bővítési biztosa Belgrádnak azt ígérte, hogy Brüsszel nagyon gyorsan, talán már az idén elkezdheti a szerbekkel a csatlakozási tárgyalásokat. Alekszandar Vucsics szerb kormányfő ugyanis joggal követelhetett határkerítés helyett tagsági perspektívát az uniótól, miután kormánya a bécsi konferencia előtt történelmi jelentőségű alkut kötött Koszovóval. Vucsics Albániával is igyekszik közös hangot találni, s ehhez Ramában partnerre talált.

Európai uniós és szerb zászlók készülnek egy belgrádi varrodában. Már az idén megkezdődhetnek a tárgyalások
Európai uniós és szerb zászlók készülnek egy belgrádi varrodában. Már az idén megkezdődhetnek a tárgyalások
Ivan Milutinovic / Reuters

Emlékezetes, hogy tavaly ősszel a szerb és az albán labdarúgó-válogatott belgrádi mérkőzésén kirobbant botrány után sokan új jégkorszaktól tartottak az EU felé kacsingató két rivális között. Figyelmeztető jel volt, hogy májusban macedón biztonsági erők Kumanovóban – csaknem húsz halálos áldozatot követelő – tűzpárbajt vívtak albán fegyveresekkel.

A Nyugat-Balkánon – többek szerint a kelet-ukrajnai háború mellékhadszínterén – az EU mellett ott van Oroszország is.

Vlagyimir Putyin elnök és nacionalista politikája népszerű Szerbiában, ahol a politikai vezetés elkötelezte magát a Déli Áramlat gázvezeték mellett.

Ahogy a Kreml igyekszik megosztani az EU-t, ezt teszi a Nyugat-Balkánon is. Bosznia-Hercegovina, Szerbia és Macedónia húzódozik a Moszkva elleni EU-szankcióktól. Albánia, Koszovó és Montenegró viszont támogatja a büntetőintézkedéseket. Kérdés, hogy Putyin képes-e az EU-nál vonzóbb ajánlattal előállni. Vucsics Bécsben azt mondta, hogy a hatok nem bankautomatának tekintik az EU-t, hanem olyan szervezetnek, amelynek értékeit ők is osztják – írta a bécsi Der Standard, hozzátéve,

még több pénz bepumpálásával

biztosan rá lehetne erősíteni az értékközösség iránti elkötelezettségre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.