Futottak még: John Huntsman

Barack Obama volt pekingi nagykövete hétfőn hivatalosan bejelentette, hogy kiszáll a republikánus elnökjelöltségért folytatott versenyből. Kampánya soha nem vett rajtot igazán.

Huntsman hivatalosan hétfőn jelentette be visszalépését. Utah állam volt kétszeres kormányzója és pekingi exnagykövet a választóit arra szólította fel, hogy Mitt Romney volt massachusettsi kormányzót támogassák a további küzdelemben.

Huntsman az eddigi előválasztásokon gyengén szerepelt, a legutóbbi New Hampshire-i előválasztáson, amelyhez nagy reményeket fűzött, a harmadik helyen végzett. Már akkor jelezte, hogy a következő dél-karolinai megméretésen nagyon csekély esélye van. Országosan Huntsman népszerűségi mutatói 1-2 százalék körül mozognak. Ez nem kis részt a republikánusok részéről vele szemben táplált bizalmatlanságnak tulajdonítható: a politikus 2009-ben önként állt fel Utah kormányzói székéből csak azért, hogy a demokrata elnök, Barack Obama megbízásából pekingi nagykövet lehessen. E tisztségéről elnöki ambíciói miatt tavaly januárban mondott le. Népszerűségére jellemző, hogy a következő előválasztás színhelyén, Dél-Karolinában mindössze négy százalékon áll – messze lemaradva a Magyarországról szóló kiszólásairól is ismert hídember-komikus, Stephen Colbert mögött.

Huntsman – aki Ronald Reagan óta minden elnöki adminisztrációban vállalt politikai tisztséget – azzal indokolja az elnökjelöltségi verseny feladását, hogy nem akar akadályokat gördíteni az elé a jelölt elé, akinek a legnagyobb esélye van Obama legyőzésére novemberben. 2008-ban a politikus egyébként még John McCain mellé állt Romneyval szemben az előválasztási szezon során.

Dél-Karolinában szombaton, január 21-én lesz a republikánus előválasztás. 1980 óta – amióta csak egyáltalán megtartják – ennek győztese lett a republikánus elnökjelölt.

Jon Huntsman a hangosan kiabálók között nem igazán találta hangját. A politikus-üzletember azonban mindössze 51 éves, a 2012-es versenyt akár főpróbaként is felfoghatja egy újbóli megmérettetés előtt
Republican presidential candidate Jon Huntsman waits to speak at the Republican Jewish Coalition's (RJC) 2012 Republican Presidential Candidates Forum in Washington December 7, 2011. REUTERS/Molly Riley (UNITED STATES - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.