Front, de nem Merkel ellen

Mi nem az Angela Merkel ellenes front vagyunk, nem azért találkoztunk hogy gyengítsük a kancellárt és a német kormányt! – ezt hangsúlyozta Budapesten Horst Seehofer bajor tartományi kormányfő  és vendéglátója, Orbán Viktor pénteki megbeszélésük után.

Seehofert budapesti vizitjéért saját pártjában, a CSU-ban is bírálták, de a berlini nagykoalíciós partner szociáldemokraták, élükön Sigmar Gabriel SPD-elnökkel és német gazdasági miniszterrel is úgy tartották: a Merkel menekültpolitikáját folyamatosan támadó bajor politikus a kvótákat mereven ellenző magyar kormányfővel szövetkezve, az „akadékoskodók és ellenkezők” koalícióját alkotva próbálja gyengíteni a kancellár pozícióit a hétfői EU-Törökország csúcs előtt.

Seehofer azt mondta a közös sajtókonferencián, hogy fordulatot lát Merkel menekülpolitikájában. Míg tavaly szeptemberben a kancellár és CDU-elnök kaput nyitott a Magyarországon felgyűlt szírek előtt, a most Görögországban összetorlódott – becslések szerint lassan 40 ezer – menekültet nem invitálja a szövetségi köztársaságba. – Ez azért is helyes döntés volt, mert Berlin nyomást gyakorol az Európai Unióra, hogy még jobban erősítse meg az unió külső határainak védelmét – tette hozzá a bajor tartományi kormányfő.

Orbán elismerte, hogy a törökökkel való megállapodás „pénzbe fog kerülni”, de Magyarország vállalja az Ankarának fizetendő összeg rá eső részét. A vízummentességet szerinte elsősorban a törökök helyett az ukránoknak kellene megadni.
A magyar kormányfő a migráció mértékét illetően a nullát tartja optimálisnak, ezért nem támogat semmilyen megállapodást, amely alapján Törökországból Magyarországra szállítanának át migránsokat. – Képesnek kell lennünk arra, hogy légmentesen zárjuk a határainkat, és külön tudjuk válogatni a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól. Ezt a feladatot nem engedjük át másnak – idézte az MTI Orbánt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.