Freudot idézte az újoncévét záró Ferenc pápa

- Az az igazság, hogy nem érzek nosztalgiát. Szeretnék találkozni a nővéremmel, szeretném látni őt, de ez még nem indokol egy argentínai utat: megfelel a telefonbeszélgetés is. 2016 előtt, úgy gondolom, nem is megyek oda, mivel Latin-Amerikában már jártam (a brazíliai) Rióban. Most a Szentföldre, Ázsiába, majd Afrikába kell mennem - avatja be terveibe az olasz származású, de argentin katolikus egyházfő Ferruccio de Bortolit, Olaszország vezető lapja első emberét, aki végig szentatyázza a pápát az interjú során. Ferenc viszont Sigmund Freud bécsi pszichiátert idézve úgy véli, minden idealizálásban agresszió lapul meg.

 

Mint a beszélgetésből kiderül, Ferenc "egy nagyon szép könyvet", Damiano Marzotto Péter és Magdolnáját olvassa mostanában, amely az egyházban betöltött női szerepről szól. Viszont már elég régen járhatott moziban, hiszen Roberto Benigni Az élet szép című, 1997-ben bemutatott filmjét látta utoljára saját szavai szerint.De megnézte újra Federico Fellini La Strada (Országúton) című klasszikusát is, és a lengyel Andrzej Wajda is tetszett neki...

A pápa nem érti a neki szegezett kérdést, miért is kellett volna kifejezetten Európáról beszélnie. - Fel tudja idézni a napot, amikor Ázsiáról beszéltem? Mit is mondtam?... Sem Ázsiáról, sem Afrikáról, sem pedig Európáról nem beszéltem, csak Latin-Amerikáról, amikor is Brazíliában jártam... Nem jött még el az alkalom, hogy Európáról beszéljek. Majd eljön - vág vissza a trónjáról egy éve lemondott XVI. Benedek utódjául választott Ferenc az olasz riporternek. Állítja, elődje "nem szobor", hanem aktívan részt vesz az egyház életében.

Ferenc pápa vezetésével szerda délután a római Szent Anzelm-bazilikától a Santa Sabina-bazilikáig haladt a bűnbánati körmenet, mellyel az egyházfő megkezdte a negyvennapos nagyböjtöt. Ferenc pápa és az őt kísérő bíborosok a nagyböjt időszakában viselt lila színű miseruhában mentek az Aventinus-domb utcáin a két ókeresztény bazilika között. A Santa Sabina-bazilikában Ferenc pápa misét mutatott be és elvégezte a hamuszentelés és hamvazás szertartását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.