galéria megtekintése

Franciaország: nem szégyen már a Frontra voksolni

2 komment


Szőcs László
NOL

Alaposan átrajzolta Franciaország politikai térképét, és megrázta a párizsi közéletet a vasárnapi EP-választások eredménye. Még soha nem fordult ugyanis elő, hogy a szélsőjobboldal országos léptékű választáson az első helyen végzett volna (mégpedig magabiztosan). 

Marine Le Pen Nemzeti Frontja a 43 százalékos részvétel mellett a szavazatok 25 százalékát szerezte meg, összesen mintegy 4,7 millió vokssal. Ezzel a nyolc nagy választási térségből ötöt, a 22 régióból 16-ot, a 101 megyéből pedig 77-et hódított el. Legkiemelkedőbb eredményét, 40 százalékot a belga határnál fekvő pikárdiai válságrégió Aisne megyéjében érte el.  

Egy boldog Marine Le Pen. Christian Hartmann / Reuters

Az eddig vezető ellenzéki erő, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) 21 százalékot kapott, s csak a Párizs környéki régióban, a nyugati országrészben, valamint a tengerentúli megyékben végzett az első helyen. A kormányzó szocialista párt teljesen leszerepelt, és 14 százalékot ért el. Mindkét nagy vesztes párt „önvizsgálatba" fogott. A centristáknak a voksok 10, a zöldeknek 9, a radikális baloldalnak pedig a hat százalékával kell beérniük. A Frontnak az EP kiváló platformot jelent, hiszen a francia választási rendszer sajátosságai miatt nem tud bejutni a párizsi parlamentbe.

 

Le Monde vezető párizsi lap hétfőn kéréssel fordult a Front szavazóihoz: akár névvel, akár nevük elhallgatása mellett, de magyarázzák el az újság online felületén, miért szavaztak erre a pártra? Erre persze felmérések is készültek korábban: a franciák jelentős része kiábrándult a mérsékelt politikából, egzisztenciális fenyegetésnek tartja az „idegenek" jelenlétét (legyen bár nemzedékek óta az országban élő franciaajkúakról szó), kilátástalannak tartja a jövőjét. Ezt az érzést erősítik a Le Monde marseille-i választási riportjának megszólalói is.

Egy nyugdíjas azt mondja:„magunkra hagytak bennünket, a fiatalok nem hisznek a politikában", egy 41 éves, háromgyerekes munkás, aki a radikális balra szavazott, pedig arra panaszkodik: heti hét napot gürcöl, mégse tudja megcsináltatni a fogait.

– Az állampolgárokat aggodalom tölti el: munkát akarnak, a válság megoldását akarják. Márpedig a kormány nem jeleskedett ennek megoldásában, s most az önkormányzati választások után megint elverik rajta a port. A Nemzeti Frontnak nincs programja, illetve az egész programja ennyiből áll: a bevándorlás és Európa a felelős a franciák minden gondjáért, mondja kérdésünkre Esther Benbassa zöldpárti francia szenátor.

Bár pártja, az EELV már kivált nemrég a balközép francia kormányból, őket is büntették a szavazók: az eddigi 14 helyett csak hat képviselőt küldhetnek majd Brüsszelbe. Benbassa szerint a felelősség az eredményért nem kizárólag a két éve hivatalba lépett Francois Hollande államfőé, hanem az egész kormányé. „Az egész baloldal rosszul jött ki ebből a választásból".

A Femen ukrán feminista csoport két tagja fényképezkedik Marine Le Pen választási plakátja előtt Henin-Beaumont-ban az EP-választások alatt, miközben az épületben található szavazóhelyiségben Le Pen  épp leadja voksát.
Christian Hartmann / Reuters

– Óriási sokkot jelent az eredmény Hollande számára, aki ráadásul nem sokat tehet egyelőre, a Front követeléseit, így azt, hogy oszlassa fel a parlamentet, legalábbis biztosan nem teheti magáévá. Az biztosnak látszik, hogy a kormány politikáját homlokegyenest az ellenkező irányba kell fordítani. Erre utalnak Manuel Valls miniszterelnök adócsökkentési tervei is – magyarázza Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa.

A francia politika kutatója szerint a Párizs részéről elhangzott ígéretsorozatokhoz, így a gazdagok adóemeléséhez hamis várakozásokat fűzött a közvélemény egy része. Ugyanakkor, mondta, az EP-választásokat a franciáknál egyfajta „tét nélküliség" övezi, ami különösen alkalmassá teszi a tiltakozó szavazatok kifejezésére.

– Lehet szeretni vagy nem szeretni, de Marine Le Pen nagyon ügyes politikával végezte el pártja „ördögtelenítését", ma már kevésbé tartják az emberek szélsőségesnek a Nemzeti Frontot, mint korábban, nem annyira szégyen vagy kínos rá szavazni, illetve ezt ki is mondani. „Különösen aggasztó Franciaország jövőjével kapcsolatban az idegengyűlölet, mint meghatározó elem a Front támogatottságában". A 35 éven aluliaknál a Front csaknem egyharmados támogatottságot ért el; a fiatalok munkanélkülisége 23,4 % a franciáknál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.