Franciaország az ENSZ BT összehívását kezdeményezte

Az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte az iraki helyzettel kapcsolatban Laurent Fabius francia külügyminiszter csütörtökön, miután az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet elfoglalta az ország legnagyobb keresztény települését.
"A helyzet súlyossága miatt Franciaország kéri a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását, hogy a nemzetközi közösség mozgósíthasson és felléphessen az iraki terrorista fenyegetéssel szemben" - közölte Fabius.

A francia diplomácia vezetője leszögezte: Párizst mély aggodalommal töltik el a szélsőségesek észak-iraki harci sikerei, illetve a dzsihádisták által uralt területeken a polgári lakosság és a vallási kisebbségek ellen elkövetett súlyos jogsértések. A nemzetközi közösségnek mindenekelőtt biztosítania kell a veszélyeztetett lakosság védelmét - mondta Lauren Fabius.

Az IÁ június óta jelentős iraki területeket foglalt el, ahol "kalifátust" kiáltott ki, és a saría (iszlám vallási jog) radikális értelmezésén alapuló jogrendet vezetett be. Az IÁ Moszulban és más településeken szenthelyeket rombolt le és tömegesen végzett ki embereket (elsősorban katonákat és rendőröket).

A szervezet fegyveresei csütörtökre virradóra kerítették hatalmukba az ország északi részén fekvő Karakost, a legnagyobb iraki keresztény várost, illetve több más települést Moszul környékén. Az 50 ezres Karakost csak keresztények lakják, oda a közelmúltban sok más településről menekültek keresztények az IÁ elől.

A hirado.hu szerint az ENSZ adatai szerint Irakban eddig már mintegy 200 ezer ember menekült el az IÁ rémuralmától való félelmében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.