Francia atomerőművet "foglaltak el" Greenpeace-aktivisták

Behatolt a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet mintegy negyven aktivistája kedd reggel Franciaország legrégebbi atomerőművébe, az ország keleti részén található Fessenheimben.

A csendőrség eddig húsz személyt elállított, de 15-en jelenleg is a reaktor épületének tetején tartózkodnak - közölte a francia belügyminisztérium szóvivője.

"Azonnal észleltük és olyan környezetvédő aktivistákként azonosítottuk őket, akik kizárólag médiaakciót hajtanak végre" - mondta az illetékes.

A fessenheimi atomerőmű a Greenpeace "támadás" alatt REUTERS/Fred Dott/Greenpeace

A nukleáris létesítmény a belügyminisztérium szerint egy pillanatig sem volt veszélyben, a csendőrség megfelelő választ adott azzal, hogy a maximális biztonsági intézkedések mellett előállította a behatolókat.

Az erőművet működtető Electricité de France (EDF) szóvivője azt közölte, hogy "ezeknek az eseményeknek nincs semmilyen következménye a létesítmény biztonságára, amely továbbra is normálisan működik". Ő 34 előállított emberről tudott.

A reaktor kupoláján tartózkodó aktivistákat a rendőrség jelenleg helikopteren próbálja megközelíteni. A behatolók Stop risking Europe (Elég Európa veszélyeztetéséből) feliratot feszítettek ki a kupolára és az egyik szomszédos épületre.

A Greenpeace közölte, hogy mintegy ötven aktivistájuk vett részt a "meglepetésszerű akcióban", amellyel arra a veszélyre akarták felhívni a figyelmet, amelyet Európa öregedőfélben lévő atomerőművei jelentenek.

Negyven Greenpeace aktivista a legrégebbi francia atomerőműbe REUTERS/Bente Stachowske/Greenpeace

Franciaország élen jár a nukleáris energia felhasználásában: az elektromos áram 75 százalékát az országban található 19 atomerőműben 58 atomreaktor termeli meg. 

Fessenheim a legrégebben üzemelő kereskedelmi atomerőmű Franciaországban. A 900 megawattos teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Három évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel. Francois Hollande államfő azóta ígéretet tett arra, hogy Franciaország 2016-ig végleg bezárja a fessenheimi létesítményt, a környezetvédők viszont az azonnali bezárást sürgetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.