Francia állampolgár lett a túszokat mentő mali férfi

Megkapta kedden a francia állampolgárságot az a Maliból származó férfi, aki több embernek is megmentette az életét a párizsi kóser boltban történt túszejtés idején.
A 24 éves alkalmazott, Lassana Bathily a kormányfő, Manuel Valls és Bernard Cazeneuve belügyminiszter jelenlétében vette át az okmányt s vele együtt egy kitüntetést a honosítási ceremónián. "Nagyon boldog vagyok, hogy kettős állampolgár lettem. Éljen a szabadság, éljen a szolidaritás, éljen Franciaország" - mondta.
Manuel Valls kormányfő (j) átadja a kitüntetést és a francia állampolgársági okmányt Lassana Bathilynak
Manuel Valls kormányfő (j) átadja a kitüntetést és a francia állampolgársági okmányt Lassana Bathilynak
Ian Langsdon / MTI/EPA

Bathily 2006-ban érkezett a szaharai országból Franciaországba. A munkavállalásra jogosító papírokat öt évvel később kapta meg. Éveken keresztül próbálkozott az állampolgárság megszerzésével. Legutóbb 2014 júliusában nyújtotta be kérelmét a hatóságoknak.

Négy éve dolgozott a párizsi kóser boltban, amelyet január 9-én támadott meg a terrorista Amedy Coulibaly, aki négy embert azonnal agyonlőtt. Bathily az élelmiszerüzlet raktárában tartózkodott, amikor meghallotta a lövések zaját és a segélykiáltásokat. A vásárlók közül sokan oda menekültek, és ő elrejtett 15 embert egy hűtőkamrában. Bathily megpróbálta szökésre rábeszélni őket, de az emberek attól féltek, hogy a zajból a terrorista tudomást szerez róluk.

Lassana Bathily így egyedül szökött meg, egy liftet használva. A rendőrök azonnal megbilincselték és másfél órán át kihallgatták, mire sikerült meggyőznie őket, hogy ő az üzlet alkalmazottja, és nincs köze a merénylethez - mondta el egy interjúban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.