Német tábornok a tálib merényletben

Egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát szombaton az afganisztáni Tahár tartomány kormányzói központjában, ahol éppen vezetői értekezletet tartottak. Életét vesztette egy magas beosztású rendőrfőnök, és két német katona is.

A merényletet a tálib lázadók egyik embere követte el - egy szóvivőjük szerint - a békésnek számító északi tartomány fővárosában, Talikanban. Hivatalosan nyolc sebesültről számoltak be, akik között van Abdul Dzsabbar Takva kormányzó is. Nem hivatalos források viszont azt közölték, hogy életét vesztette az észak-afgán régió rendőrfőnöke, Daúd Daúd tábornok, volt belügyminiszter-helyettes. A tálibok azt állítják, hogy meghalt a tartományi rendőrfőnök is.

Egy amerikai katonai szóvivő szerint az első jelentésekben arról is szó volt, hogy a nemzetközi koalíció erői is veszteségeket szenvedtek, de erről nem tudott többet mondani Kabulban.

Egy korábbi ügyészségi tájékoztatás szerint a kormányzó és a tartományi rendőrség főnöke a detonáció idején az intézmény területén volt, értekezletet tartott más kormányzati vezetőkkel.

Szombat este  a német védelmi miniszter bejelentette, hogy két német katona halt meg, és három megsebesült az észak-afganisztáni Talikanban végrehajtott öngyilkos merénylet következtében. Rendkívüli sajtóértekezletén Thomas de Maziere elmondta, hogy a három német sebesült között van Markus Kneip dandártábornok, az észak-afganisztáni nemzetközi erők parancsnoka, aki egyben a német kontingens vezetője is. Kneip sebesüléseiről részleteket nem közöltek, állapotát ugyanakkor stabilnak nevezték. Ismert, hogy a magyar kontingens az északi régióban német parancsnokság alatt teljesít szolgálatot.

Thomas de Maziere elítélte a berlini források szerint összesen 7 halottat és 9 sebesültet követelő merényéletet. Úgy vélekedett,  hogy annak célja a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) és az afganisztáni hatóságok között erősödő partneri kapcsolatok megzavarása volt. A merénylet kitervelőivel, illetve végrehajtóival kapcsolatban a miniszter közönséges bűnözőkről beszélt, és hangsúlyozta: a NATO vezette ISAF minden körülmények között kitart az említett partneri kapcsolatok mellett.

A védelmi miniszter arra szólította fel a német közvéleményt, valamint a politikai pártokat, hogy a német áldozatok növekvő száma ellenére támogassák az afganisztáni német szerepvállalást, illetve az annak keretében szolgálatot teljesítő német katonákat. A német parlamenti pártok szombat esti nyilatkozataikban egyöntetűen elítélték a merényletet. Az ellenzéki Baloldal pártja ugyanakkor az afganisztáni német kontingens haladéktalan kivonását sürgette.

Németország 2001 decembere óta vesz részt az afganisztáni békefenntartásban. Az elmúlt években mintegy 50 német katona vesztette életét az ázsiai országban, közülük 32-en közvetlen harci cselekményekben.

Németország jelenleg több mint 4000 katonát állomásoztat Afganisztánban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.