Folytatódik a keresztény exodus

Iszlamista fegyveresek csütörtökre virradóra hatalmukba kerítették az észak-iraki Karakost, a legnagyobb iraki keresztény várost és több más települést Moszul környékén, emberek tízezrei menekülnek az elfoglalt területről - közölték szemtanúk és helyi illetékesek.
Az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita fegyveres szervezet, amely kalifátust kiáltott ki az általa elfoglalt iraki és szíriai területeken, elűzte az autonóm kurd terület fővárosa, Erbíl közelében fekvő Mahmúrból a kurd erőket. Mahmúr és a többségében keresztény Tell-Kaif, továbbá al-Kvair is az iszlamisták kezére került.

Joseph Thomas, Kirkuk és Szuleimáníja káld érseke az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali közbelépését kérte. "A helyzet tragikus, katasztrofális. Az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulunk, hogy azonnal lépjen közbe. Rémült emberek tízezreit űzik el otthonukból ezekben a percekben is, amikor beszélünk. Szavakkal nem lehet elmondani, ami történik" - mondta az érsek az AFP-nek.

A teljesen keresztény Karakos, az IÁ által elfoglalt legnagyobb iraki város, Moszul és Erbíl között fekszik. Eredetileg 50 ezer lakosa volt, de sok keresztény menekült oda Moszulból is, miután iszlamisták hatalmukba kerítették azt.

A Moszultól 20 kilométerre északra fekvő Tell-Kaifból, ahol ugyancsak sok keresztény él, de a síita sabak kisebbség tagjai is. Az éjszaka folyamán a lakosok többsége elmenekült. Az iszlamista fegyveresek éjfél után foglalták el a várost, ahol semmilyen ellenállásba nem ütköztek.

Az ENSZ adatai szerint eddig már mintegy 200 ezer ember menekült el az IÁ rémuralmától való félelmében.

Dzsihadisták elfoglalták a szíriai kormány egyik támaszpontját Rakka tartományban

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet harcosai ellenőrzésük alá vonták a szíriai hadsereg egyik utolsó katonai támaszpontját az északi Rakka tartományban. A bázisért folytatott harcokban 38-an vesztették életüket - jelentette csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű emigráns szervezet tájékoztatása szerint az ultraradikális dzsihadisták és a 93. dandár katonái csaptak össze a rakkai támaszpontnál: a csatában a kormányerők 27 tagja és 11 szélsőséges halt meg. Utóbbiak között három öngyilkos merénylő is van, akik a bázis bejáratánál és annak közelében robbantották fel magukat a támadás kezdetekor.

Az észak-szíriai tartomány fővárosát és területének nagy részét már az IÁ ellenőrzi. A térségben még a tabakai katonai repülőtér van a kormányerők fennhatósága alatt. A korábban Iraki és Levantei Iszlám Államként (ILIÁ) ismert Iszlám Állam tavaly tavasszal kapcsolódott be a több mint három éve tartó szíriai polgárháborúba, s azóta már megszerezte az ellenőrzést Rakka és Deir-ez-Zór tartományok majdnem teljes területe felett.

Eközben a libanoni hadseregnek a szíriai határvidéken sikerült kiszabadítania hét katonáját a szomszédos országból betörő iszlamisták fogságából, akik a múlt héten lerohantak egy határ menti libanoni várost, Arszált.

A katonákat a település szélén, egy házban tartották fogva. A szélsőségesek, akik több katonai állást is elfoglaltak, egy Libanonban fogva tartott felkelőparancsnok szabadon engedését követelik. A szombaton kitört összecsapásokban legalább 17 libanoni katona vesztette életét, tíz társuk és 17 rendőr hollétéről továbbra sem tudnak.

Szerdán egy muszlim hittudósokból álló testület közvetítésével tűzszünetben állapodtak meg a harcoló felek, és a libanoni média jelentése szerint a betörő szélsőségesek egy része - az an-Nuszra Front tagjai - megkezdte a kivonulást a határvárosból. Egy libanoni biztonsági tisztségviselő azt mondta, hogy az iszlamisták fokozatosan hagyják el a várost, a hadsereg megerősítette az ellenőrzést a településen, és jelenleg vizsgálja, maradtak-e még ott fegyveresek. A vöröskereszt csütörtökön be tudott jutni a településre, ahol ellátott 35, a harcokban megsebesült civilt.

A többségükben szunnita muszlimok lakta Arszálban kitört összecsapások zavargásokat váltottak ki Libanon más részein. Az észak-libanoni, szintén szunnita többségű Tripoli városában szerda este felrobbant egy pokolgép járőröző katonák közelében. A hirado.hu szerint a támadásban egy ember meghalt, tizenegyen pedig megsebesültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.