Földönkívüli gyíkember a miniszteri székben

A Wikipédia tíz napra az amerikai képviselőház minden számítógépétől megvonta az szerkesztés jogát néhány politikusi életrajz megváltoztatása miatt.
Tíz napon át az amerikai képviselőház számítógépeiről nem lehet szerkeszteni a Wikipédiát azok miatt a minden politikai korrektséget nélkülöző változtatások miatt, amelyeket capitoliumi IP-címeken lévő számítógépekről hajtottak végre az online enciklopédián.

A Wikipédia először még 2012 novemberében figyelmeztette a képviselőház HR-osztályát, hogy néhány munkatárs – valószínűleg két-három informatikus – rajong a politikusok elleni ártalmatlan szabotázsakciókért. Ezeknek az egyik nagy áldozata Donald Rumsfeld volt, akinek az életrajzába a Capitoliumon valaki beleírta, hogy a volt védelmi miniszter csak egy földönkívüli gyíkember, aki néha kisbabák húsát eszi Mexikóban. Egy másik, már az ismert összeesküvés-elméletet visszhangzó változtatás szerint John Kennedyt 1963-ban a Castro-rezsim gyilkoltatta meg Lee Harvey Oswalddal.

Ami Rumsfeldet illeti, a volt védelmi miniszter alighanem a hírnevének köszönheti az ilyesféle beszólásokat. A George Bush exelnökkel 2001-ben érkező neokonzervatívok egyik vezéralakjaként évekkel a távozása után is közutálatnak örvend az afganisztáni és az iraki háború elindításában játszott szerepe miatt.

Július elején a Wikipédia egy napra már letiltotta a képviselőházi IP-címeket, a mostani tízről pedig azután született meg a döntés, hogy a szabotőröket nem állította le senki. Bár a képviselőházban néhányan zúgolódnak, hogy a két-három szabotőr miatt a Wikipédia tíz napra mindenkit megfosztott a szerkesztés lehetőségétől, ez aligha mehet másként. Néhány esetben az online enciklopédia az anonim szerkesztést is megengedi, a képviselőházi szabotőrök pedig ezzel éltek vissza. A képviselőháznak összesen kilencezer IP-címe van.

A Wikipédia egyébként régóta a politikai propaganda kedvenc játszótere. Néhány napja az orosz állami hírközlési társaság, a VGTRK munkatársai az Malaysia Airlines MH17-es járata elleni merényletről szóló cikket változtatták meg, azt írva bele, hogy a Boeing 777-est ukrán katonák lőtték le a szeparatista kelet-ukrajnai Donyeck felett – és kihúzva azt a megjegyzést, amely szerint orosz és oroszpárti szeparatisták lehettek az elkövetők.

Az ilyesféle húzások miatt a Wikipédián a kormányzati IP-címekről végrehajtott változtatásokat online robotok figyelik és teszik közzé a Twitteren. Az amerikai képviselőházat a @congressedits leplezte le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.