Figyelmeztették a franciákat a templomi vérengzőre

A francia nyomozóhatóság azonosította a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray templomát kedden megtámadó és egy papot kivégző szélsőséges iszalmista páros eddig meg nem nevezett tagját.

A 19 éves észak-franciaországi Abdel Malik Petitjean volt a már korábban megnevezett, szintén 19 éves Adel Kermiche társa a kedden a franciaországi Saint-Etienne-du-Rouvray templomában rendezett vérengzésben.

Abdel Malik Petitjean igazolványát a társa lakásán találták meg
Abdel Malik Petitjean igazolványát a társa lakásán találták meg

A két férfi kora délelőtt, hamis robbanó szerkezetekkel és kézifegyverekkel ment be a templomba, ahol öt embert, köztük az épp misét tartó papot is foglyul ejtették. A rendőrséget egy apáca értesítette, akinek sikerült elmenekülnie.

A tizenéves elkövetők térdre kényszerítették és kivégezték a 86 éves Jacques Hamel atyát, egy hívet pedig súlyosan megsebesítettek. Tettüket videóra vették, miközben muszlim imádságokat mondtak és azt üzenték a keresztényeknek, hogy az iszlám fog uralkodni fölöttük.

A támadókat a rendőrség lelőtte, amikor Allahu Akbar felkiáltással kitörtek az épületből. Petitjean azonosításához DNS vizsgálatra volt szükség, mert bár a személyi igazolványát megtalálták Kermiche lakásán, a golyózápor felismerhetetlenné torzította az arcát. Az ügyészség a fiatalemberről azt közölte, hogy már korábban is szerepelt a radikálisokat számon tartó megfigyelési listán. A fiút tavaly kétszer is letartóztatták, mert Szíriába akart szökni.

A francia terrorelhárítás legutóbb pénteken kapott róla jelentést egy meg nem nevezett külföldi hírszerző ügynökségtől, mely arra figyelmeztetett, hogy Petitjean feltehetően terrorcselekményre készül a következő napokban - írja a BBC.

A másik elkövető, Adel Kermiche már egy ideje rendőrségi megfigyelés alatt állt, sőt, börtönben is ült, mivel tavaly a török határon elfogták, amint megpróbált átjutni Szíriába. Márciusban szabadult, a templomi vérengzés idején épp a próbaidejét töltötte és szülei házát (mely a templom szomszédágában áll) csak néhány órára hagyhatta el naponta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.