galéria megtekintése

Diplomáciai háború: magyarok az amerikai feketelistán

103 komment

NOL

A Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) kérették pénteken André Goodfriendet, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivőjét azután, hogy az amerikaiak korrupció gyanújára hivatkozva tíz magánszemélyt – köztük Fidesz-közeli üzletembereket – fosztottak meg a beutazási engedélytől.

A tárca sajtófőnöke, Fülöp Judit az MTI-vel közölte, Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is az az érdeke, hogy minden korrupciógyanús esetre fény derüljön, és minden ilyen esetet megfelelő alapossággal, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően vizsgáljanak ki. Ezért a KKM azt várja az Egyesült Államok kormányától, hogy bocsássa rendelkezésre azokat a hiteles információkat, amelyek korrupciógyanús esetekre utalnak. Emiatt kérették be az amerikai ügyvivőt a minisztériumba.

Habony és Orbán a közös munkájuk kezdetén, 2006-ban
Habony és Orbán a közös munkájuk kezdetén, 2006-ban
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A tárca vezetője, Szijjártó Péter kora este sajtótájékoztatót tartott, jelezve, azt várja az amerikai kormánytól, hogy bocsássa a magyar fél rendelkezésére azokat a hiteles információkat, amelyek alapján megfogalmazta a korrupció gyanúját. Erről hivatalos jegyzéket is átadtak az amerikaiaknak. „Amennyiben az amerikai kormány ezt nem teszi meg, magára vonja annak a gyanúját, hogy csak befolyást akar gyakorolni bizonyos ügyekben" – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

 

Goodfriend – írja esti hírében az MTI – egy pénteki háttérbeszélgetésen azt mondta a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, hogy magyar kormányzati tisztségviselők azok, akik nem léphetnek be az Egyesült Államokba, amiért az amerikai hatóságok szerint korrupcióban érintettek. Az M1 Híradójának adott interjúban André Goodfriend viszont már kormánytagokat említett. Goodfriend a délutáni, fővárosi beszélgetésen a kormányzati tisztségviselő megfogalmazást használta, amikor a korrupcióban érintett emberekről beszélt.

„Ha egyes személyek, korrupt kormányzati tisztségviselők sértik az Egyesült Államok érdekeit, akkor a mi törvényeink lehetőséget biztosítanak arra, hogy számukra megtiltsuk a belépést az Egyesült Államokba" - mondta a diplomata. Az ideiglenes ügyvivő a Híradónak adott interjúban viszont már a kormánytagok megfogalmazást használta. „Vannak olyan személyek, egész pontosan közszereplők, kormánytagok, akiket az Egyesült Államok nem talált alkalmasnak arra, hogy belépjenek az Egyesült Államokba" - közölte Goodfriend.

Korábban az ATV-nek az egyik érintett magyar üzletember úgy nyilatkozott, behívták az amerikai nagykövetségre, ahol megmondták neki, hogy megfosztják az állandó belépési engedélyétől. A döntést nem indokolták, csak egy 2004-es, még George W. Bush-féle korrupcióellenes elnöki proklamációra hivatkoztak, amely korrupcióval gyanúsítható személyek beutazási engedélyének a felfüggesztését helyezte kilátásba.

Az ATV a névtelenséget kérő forrásáról azt írja, hogy ismert közszereplőről van szó, akinek a cége rengetegszer szerepelt az elmúlt években, mert sorra nyerte a közbeszerzéseket. Magát a Fidesz holdudvarához sorolja, és a bevallása szerint aránytalannak érzi az intézkedést, amely csak „feleslegesen rontja" tovább a magyar-amerikai kapcsolatokat. Egyébként úgy tudja, hogy a tíz személyből három az adóhatóság embere, és rajta kívül még legalább két személy ismert magyar üzletember. A cégei ellen – írja az ATV honlapja – sem Magyarországon, sem más országban nem folyik hatósági eljárás.

Vida és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatója tavaly márciusban
Soós Lajos / MTI

Közben egyre több név lát napvilágot azok közül, akik érintettek lehetnek. Köztük van Heim Péteré, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökéé, Habony Árpádé, a miniszterelnök tanácsadójáé is. Az Index úgy tudja, a tízes listán szerepel Vida Ildikó, a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) igazgatója, az ő egyik helyettese, valamint egy főosztályvezető.

A késő délután folyamán az ügyvédjén keresztül a Népszabadsághoz eljuttatott helyreigazítási kérelemben Habony és Heim is cáfolta, hogy kitiltották volna az Egyesült Államokból.

Azt csütörtökön a Napi Gazdaság dobta fel, hogy több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A információ szerint az amerikai fél erre adott reakcióként arra készült, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőségi képviselőinek beutazását az Egyesült Államokba. A Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy mind Magyarországnak, mind az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy a hatósági vizsgálatokat alaposan, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően folytassák le.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége hivatalosan úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása NAV-vizsgálatról Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen, de hiteles információk vannak arról, hogy az érintettekkel kapcsolatban felmerül a korrupció gyanúja. A 444 szerint ez a vád arról szól, hogy a magyar üzletemberek megpróbáltak kenőpénzt kicsikarni amerikai cégekből. „Hallottunk egy esetről, amikor egy amerikai óriásvállalat kutatás-fejlesztésre akart pályázni milliárdos nagyságrendben EU-s támogatásra. A pályázatot előbb formai okokra hivatkozva a magyar állam elutasította, majd a cég vezetése informálisan jelzést kapott, hogy megfelelő tanácsadók bevonásával el lehetne intézni a dolgot” – írja a portál.

Orbán és Tsakopoulos-Kounalakis három éve Budapesten
Orbán és Tsakopoulos-Kounalakis három éve Budapesten
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A magyar-amerikai viszony Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta enyhén szólva nem felhőtlen. Három éve, 2011 októberében Orbán antidemokratikus lépései – elsősorban az igazságszolgáltatás függetlenségének a felszámolása, a sajtószabadság korlátozása és az új választójogi törvény – miatt Eleni Tsakopoulos-Kounalakis volt amerikai nagykövet szóbeli jegyzékben figyelmeztette Magyarországot. Az illiberális demokráciáról szóló tusványosi Orbán-beszéd és a civil szervezetek elleni fellépés nyomán maga Barack Obama elnök bírált, felróva, hogy Magyarországtól Egyiptomig „nyílt megfélemlítések veszik célba" a civil társadalmat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.