Ficónak most már kellenek a magyarok

A jelenlegi kormányfő a szlovákiai elnökválasztás második fordulója előtt magyarul is megköszöni a támogatást a déli régiókban kihelyezett óriásplakátjain.

Ez a húzás elsősorban azért keltett meglepetést, mert ebben az országrészben az első fordulójában a kormánypárti Smer-SD államfőjelöltjeként induló Robert Fico totálisan leszerepelt. Azon a 361 dél-szlovákiai településen, ahol a felvidéki magyarok többségben élnek, a Magyar Közösség Pártja által indított Bárdos Gyula tarolt, hiszen az ottani szavazatok csaknem 60 százalékát szerezte meg. Andrej Kiska nagyvállalkozó pedig a voksok 22,2 százalékát gyűjtötte be. Ficót csupán az urnákhoz járulók 7,68 százaléka választotta.

Pozsonyi politológusok arra hívják fel a figyelmet, hogy miután Bárdos nem jutott be a második fordulóba, akár döntő is lehet, hogy a magyar nemzetiségű polgárok kire szavaznak majd.

Megkeresésünkre Bugár Béla kifejtette: – A túlontúl átlátszó kampányhúzás és virtuális üzengetés nem változtat Fico megítélésén. A valóságban ugyanis pártjának parlamenti képviselői elutasították a kétnyelvű vasúti információs táblákról rendelkező törvény elfogadását, lényegesen csökkentették a szlovákiai kisebbségi kultúrák költségvetési támogatását. Ezért Andrej Kiskát támogatjuk – szögezte le a Híd-Most párt elnöke. Berényi József így reagált: – Várjuk, hogy mindkét jelölt megszólítson bennünket, és elmondja a szlovákiai nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos álláspontját és államfői programját. Máig egyikük sem jelentkezett, s ha a helyzet szerda estig nem változik, akkor még aznap dönt a vezetőségünk arról, hogy kit támogatunk – mondta a Magyar Közösség Pártjának a vezetője.

Lapunknak adott interjújában Kiska ezzel kapcsolatban leszögezte: „Én a polgárok jelöltje vagyok, ezért egyetlen szlovákiai párt elnökével és más vezetőjével sem óhajtok tárgyalóasztalhoz ülni. Semmilyen ígérgetésre, netán kufárkodásra sem vagyok hajlandó. Ezenkívül éppen a magyar nemzetiségű barátaim hívták fel a figyelmemet arra, hogy eddig minden elnökválasztási kampány végén valaki előhúzta az úgynevezett magyar kártyát, azzal riogatva a szlovákok egy részét. Nem sétálok bele ebben a csapdába. Örülök annak, hogy Bugár Béla a Híd nevében előfeltételek nélkül a támogatásáról biztosított. Remélem, a szlovákiai magyarok többsége is így cselekszik – válaszolta érdeklődésünkre.

Huncík Péter a pozsonyi Sme napilap keddi számában kifejtette: – Fico váratlan és szinte az utolsó percben érkezett kísérlete aligha lehet sikeres. Ő már két évtizede van jelen a szlovákiai politikában, de ezalatt egyetlen centiméterrel sem került közelebb a szlovákiai magyarok szívéhez vagy az értelméhez. Andrej Kiskának sokkal több az esélye nemzeti közösségünk mozgósítására. Különösen akkor, ha a csütörtök reggeli kampánycsendig legalább kis, de őszinte gesztust tesz feléjük – mutatott rá az ismert pszichiáter és író.

Szlovákiában március 29-én tartják az elnökválasztás második fordulóját, amelybe Robert Fico és Andrej Kiska jutott be. Kettejük közül az lesz a júniusban, második megbízatási idejének végén távozó Ivan Gasparovic utódja, aki e hét végén több szavazatot kap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.