Fico nyerhet a görög mentőcsomagon

A három szlovákiai kormánypárt vezetői és parlamenti képviselői az elmúlt héten egy teljes napon át igyekeztek jobb belátásra bírni politikai szövetségesüket, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártot, hogy támogassák az újabb görög mentőcsomagot. A liberálisok makacsságából Fico profitálhat.

A három szlovákiai kormánypárt vezetői és parlamenti képviselői az elmúlt héten egy teljes napon át igyekeztek jobb belátásra bírni politikai szövetségesüket, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártot. Ám a liberálisok hajthatatlanok maradtak. - Hiába csatlakozott országunk az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközhöz, mi semmilyen nyomsára sem szavazzuk meg a Görögországnak nyújtandó újabb hitelcsomagot. Soha nem járulunk hozzá ahhoz, hogy nálunk gazdagabb és felelőtlen ország adósságait adófizetőink pénzéből mi is fizessük. Még akkor sem, ha emiatt szétesik a kormánykoalíció – szögezte le Richard Sulík, az SaS elnöke, aki egyébként neves közgazdász. Pártja tizenhat oldalas röpiratban érvelt az újabb mentőcsomag ellen, amelyben Szlovákiának a már elfogadott 4,4 helyett 7,7 milliárd euróra kellene kezességet vállalnia. Öt éven belül pedig 659 millió eurót befizetnie ebbe az alapba. Ivan Miklos pénzügyminiszter szerint viszont súlyos következményekkel járna, ha Szlovákia most nem lenne szolidáris a többi euróövezeti állam törekvésével.

Robert Fico, a legerősebb ellenzéki párt, a Smer elnöke politikai üzletet ajánlott: - A Smer képviselői kivétel nélkül megszavazzák a második görög csomagot, ha a kormánypártiak beleegyeznek a jelenlegi megbizatási időszak lerövidítésébe, s az előrehozott képviselőházi választások mielőbbi kiírásába. A volt kormányfő ajánlata érthető. Ugyanis a Smer negyven százalék körüli, olykor ennél is nagyobb támogatottságával toronymagasan vezeti a népszerűségi listát.

Bugár Béla  azzal a mentő ötlettel állt elő, hogy a második görög mentőcsomaggal kapcsolatos parlamenti voksolást kössék össze a jelenlegi kormány iránti bizalmi szavazással. - Ezzel válaszút elé állítanánk a szlovák liberálisokat, mert kiderülne, hogy akkor is ragaszkodnak-e makacs álláspontjukhoz, ha ezzel Robert Fico visszatérését segítik elő - érvelt a kormánypárti Híd elnöke. Javaslatát a pénzügyi tárca vezetője is támogatja.

Sőt - miközben Iveta Radicová az Egyesült Államokban járt munkalátogatáson - kedden bejelentette, hogy az októberi parlamenti ülésen a kormányfő meghozza ezt a lépést. Mire a miniszterelnök asszony visszaüzent, hogy még további egyeztetéseket szorgalmaz. Ám a makacs monológokból aligha születhet egyezség, ezért Pozsonynak nincs sok ideje a kivárásra, mert immár nemcsak a  hazai kormánykoalíció megmaradása, illetve  Görögország sorsa, hanem a közös uniós pénznem és az euroövezethez tartozó országokjövője a tét - érvelt Ján Figel,a szlovák kereszténydemokraták (KDH) elnöke.

Iveta Radicovának újabb kormányválságot kell elhárítania
Slovakia's Prime Minister Iveta Radicova arrives at the European Council building ahead of an euro zone leaders crisis summit that could lead to a new bailout plan for debt-stricken Greece, in Brussels July 21, 2011. REUTERS/Eric Vidal (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.