Fico nem hajlandó bocsánatot kérni

A másodfokú pozsonyi bíróság érvénytelenítette az első fokon eljáró testület ítéletét, amely alapján Robert Fico szlovák kormányfőnek nyilvánosan bocsánatot kellene kérnie elődjétől, Iveta Radicovától, mert alaptalanul sértegette őt, és korrupcióval is meggyanúsította.

A mostani verdikt perújrafelvételt rendelt el azzal az indokkal, hogy a miniszterelnök nem kapta kézhez a tárgyalásra vonatkozó bírósági idézést.

A szappanoperába is beillő történet három évvel ezelőtt kezdődött, amikor Robert Fico még ellenzéki politikusként, egyik sajtóértekezletén így vélekedett: „Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy Iveta Radicová alkalmatlan a kormányfői posztra, hazug alak, és korrupcióval is alaposan gyanúsítható."

Ezután a miniszterelnök asszony becsületsértésért feljelentette őt. Az első tárgyaláson csupán Robert Fico ügyvédje jelent meg, aki szerint a közszereplőnek sokkal több bírálatot kell eltűrnie, mint más polgárnak, ezért okafogyott a per. Néhány hét múlva, a folytatásban már ő is távol maradt. Az illetékes bíró bejelentette, hogy nem tudták átadni az idézést, mert senki sem vette át, azzal a megjegyzéssel, hogy az érintett személy nem tartózkodik ebben a lakásban.

Ugyanezt válaszolták a bírósági alkalmazottnak, majd a rendőröknek is. A Kormányhivatalban átvették ugyan a dokumentumot, de másnap szintén visszaküldték, mert a kísérő szöveg szerint az illetékes személynek nem volt meghatalmazása a kormányfőnek címzett küldemények átvételére. A bíró próbálkozott a központi lakosságnyilvántartásnál is, ott azonban azt a választ kapta, hogy a célszemély közjogi méltóság, ezért a lakáscímét nem adhatják ki, mert állambiztonsági érdekből titkosították.

Ilyen előzmények után az elmúlt év végén az illetékes bíróság Robert Fico és ügyvédjének távolléte ellenére olyan ítéletet hozott, hogy a miniszterelnök megalapozatlan vádaskodásai miatt nyilvánosan, éspedig az állami hírügynökségben feladott hirdetésben köteles bocsánatot kérni Iveta Radicovától. Ezt a verdiktet fellebbezte meg az alperes ügyvédje, azzal az indokkal, hogy védence nem kapott idézést a tárgyalásra.

Lapunk megkeresésére Iveta Radicová elmondta, hogy az abszurd történet a szlovákiai igazságszolgáltatás egyes szereplőinek morális tükre is. – Ennek ellenére türelmesen várom a jogerős ítéletet. Remélem, a miniszterelnök végre átveszi az idézést, és legalább a védőügyvédjét elküldi a soron következő tárgyalásra – tette hozzá.

– Szomorú és felháborító Robert Fico viselkedése, amellyel másoknak is útmutatást ad arra, hogy miként lehetséges elkerülni a törvényes felelősségre vonást – szögezte le Tomás Kamenec, az exminiszterelnök asszony jogi képviselője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.