Fico nem bírta ki a magyar kártya nélkül

A szlovákiai elnökjelöltek szombati és vasárnapi tévévitájában Robert Fico mégiscsak előhúzta a magyar kártyát. A jelenlegi kormányfő élesen támadta vetélytársát Andrej Kiska milliomos vállalkozót, aki többször is úgy vélekedett, hogy Szlovákiának a legtöbb uniós tagországhoz hasonlóan el kellene ismernie önálló államként Koszovót. – Aki ilyet akar, az hazánk területi egységét veszélyezteti, mert az ottani, legújabban pedig a krími történésektől vérszemet kapva, akadhatnak nálunk is olyan közösségek, amelyek hasonló cselekedetre szánják el magukat – vélte a miniszterelnök.

Fico a kormányzó Smer-SD jelöltjeként indult az államfőválasztáson. Kihívója megalapozatlannak tartotta ezt az érvelést: – Koszóvoban népirtás zajlott, az önállósodás pedig egy évtizedes háborúnak vetett véget. A szlovákiai magyarok viszont jelenlegi hazájukban akarnak élni, tisztességes adófizető polgárok, semmilyen konfliktust sem óhajtanak -- szögezte le Andrej Kiska. Fico egyébként ismét azzal gyanúsította vetélytársát, hogy kapcsolatot tart fenn a szcientológia egyházzal, és ezért megválasztása esetén biztonsági kockázatot jelentene az országnak. Kiska erre azzal vágott vissza, hogy ilyen veszélyt egyre inkább Fico testesít meg, mert ő és a kormánya képtelen megoldani a feltornyosult társadalmi gondokat, ezért menekül megbízatási idejének a felében a miniszterelnöki posztról.

Szlovákiában március 29-án tartják az elnökválasztás második fordulóját. Addig az első körben legtöbb voksot szerzett két jelölt még több tévé- és egy rádiós vitában találkozik egymással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.