Fico is a rezsicsökkentésbe menekül

A szlovák kormánypárt, a Smer–Szociáldemokrácia támogatottsága a tavalyi 44,1 százalékról 32-re esett vissza. Kétszámjegyű gáz- és áramár-csökkentéssel tornásznák vissza.
Szlovákia gazdasági eredményei uniós viszonylatban is a legjobbak közé tartoznak, csökken a munkanélküliség, egyre közelebb kerülünk az EU átlagos életszínvonalához. Kormányzásunk félidejében mégis a tükörbe kell néznünk, hogy eldöntsük: együtt és külön-külön milyen munkát végeztünk – jelentette ki Robert Fico pártelnök-kormányfő a Smer-SD múlt szombati rendkívüli kongresszusán. A tanácskozást azért hívták össze, mert az egyeduralkodó kormánypárt támogatottsága a tavalyi 44,1 százalékról 32-re csökkent, Robert Fico a márciusi államfőválasztáson vereséget szenvedett a független Andrej Kiskával szemben, és az eddigi öt helyett csupán négy EP-képviselője lesz.

A szlovák miniszterelnök mindezt figyelmeztető jelnek minősítette, majd közölte azt is, hogy e héten átalakítja a kormányát. Konkrétumokat nem említett, de valószínűleg Peter Pelegríni váltja Dusan Caplovicot az oktatásügyi, Pavol Pavlis jelenlegi államtitkár pedig Tomás Malatinskýt a kereskedelmi tárca élén. Leváltanak több államtitkárt is.

Fico jóléti intézkedéseket is bejelentett. Jövőre és 2016-ban együttvéve kétszámjegyű összeggel csökkentik a lakossági földgáz, s valószínűleg a villanyáram árát is. Januártól a jelenlegi 352 eurós minimálbér jelentősen emelkedik. Ugyancsak 2015-től a mostaninál kevesebb járulékot fizetnek mindazok, akiknek a havi bruttó keresete nem haladja meg a bruttó 565 eurót. Az ingázók az eddigi 35 helyett 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak vonaton, a diákok és az egyetemisták, valamint a nyugdíjasok november 17-étől ingyen vehetik igénybe a belföldi vasúti járatokat. Meghatározzák a minimális nyugdíjat is, amely legalább 300 euró lesz.

Peter Kazimír pénzügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a hozzávetőleg évi 250 millió eurónyi többletkiadások fedezésére nem terveznek új adónemeket. A szükséges forrásokat a tervezettnél 400 millió euróval nagyobb idei adóbevételből, valamint a gazdasági növekedésből származó bevételekből fedezik – tájékoztatott a tárcavezető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.