Fico időt nyert, csatát még nem

Egyelőre nem zárta ki soraiból a Robert Fico vezette Smer-SD kormánypártot, még a tagságát sem függesztette fel az Európai Parlament szocialista frakciójának (PES) elnöksége, de a szlovák kormányfő-pártelnöknek és a többi kormánytagnak a megnyilvánulásait ezután még alaposabban monitorozni fogják.

– Megvárjuk azt, hogy a szlovák kabinet valóban feljelenti-e a luxemburgi bíróságon az Európai Bizottságot, ahogy a miniszterelnök kilátásba helyezte, s majd csak azután döntünk véglegesen erről a kérdésről - közölte a Denník N pozsonyi napilap megkeresésére a PES szóvivője. Utta Tuttlies elmondta azt is, hogy sokat nyom majd a latban, vajon Szlovákia hajlandó lesz-e első menetben rövidesen 802 menekültet befogadni, ahogy arról Brüsszelben döntöttek, vagy a kormányfő kijelentései alapján csupán legfeljebb 200 szíriai keresztény elhelyezésére hajlandóak – tette hozzá.

Smer-SD kizárását vagy legalább PES-tagságának a felfüggesztését Gianni Pittella, az európai szocialisták frakcióvezetője kezdeményezte. A frakcióvezető múlt pénteken ismét felszólította a Smer-SD kormánytagjait, hogy mondjanak le szándékukról és ne jelentsék fel az Európai Bizottságot, hanem más uniós tagállamokhoz hasonlóan fogadják el a minősített többséggel meghozott brüsszeli döntést a kötelező menekültkvótákról. Ezen kívül elvárják, hogy nyilvánosan határolódjanak el a muszlimokkal, valamint a romákkal kapcsolatos szlovákiai idegengyűlölő megnyilvánulásoktól, valamint tartsák tiszteletben a szocdem értékeket. A végső határozat elnapolását elsősorban a cseh szocdemek (CSSD), valamint a bolgár és máltai baloldaliak javasolták múlt pénteken.

Robert Fico egy hete személyesen jelent meg a PES zárt körű strasbourgi frakcióülésén, amelyen rámutatott: olyan kijelentések miatt bírálják őt, amelyek sosem hangoztak el az ő szájából.

– Ha olyasmit mondtam volna, hogy Szlovákiában nincs helye kisebbségieknek, akkor az itteni magyarok már rég lenyeltek volna – érvelt. Hangsúlyozta azt is, hogy tiszteletben tartja a szocdem értékeket, a szolidaritás elvét is,ám szerinte a menekültválságra nem lehet ideológiai alapon tekinteni, mert ha a sztenderd politikai pártok végre nem néznek szembe a valósággal, akkor egykönnyen kipenderíthetik őket a hatalomból, aztán majd megnézhetik, miként bánnak el a menekültekkel a helyükbe lépő, „félbolondokból és őrültekből” verbuválódott szélsőséges csoportosulások. Végezetül saját beszámolója szerint leszögezte:

– Eddigi álláspontomtól nem tágítok, még fél centimétert sem hátrálok, mert Szlovákiának joga van feljelenteni az Európai Bizottságot, amiért szuverén államokra akarja ráerőltetni a kötelező menekültkvótákat, holott ez nem technikai jellegű, hanem európai horderejű ügy, amelyről csak konszenzussal születhet döntés – érvelt a pártelnök-kormányfő.

Jan Bernas, az európai szocialisták frakcióvezetőjének szóvivője viszont a pozsonyi lapnak azt állította, hogy ilyesmit a kormányfő Strasbourgban nem mondott.

Szlovákia egyelőre még nem jelentette fel a brüsszeli testületet, Robert Fico azonban közölte, hogy szakértők már dolgoznak a beadványon, amelyet november végéig szeretnének eljuttatni az illetékes luxemburgi bírósághoz.

A Smer-SD tagságát egyébként 2006-ban egy időre már felfüggesztették az európai szocialisták, miután Robert Fico első koalíciós kormányába bevette a nacionalista és idegengyűlölő Szlovák Nemzeti Pártot (SNS), amelynek az elnöke akkor a magyarellenességéről és idült alkoholizmusáról elhíresült Ján Slota volt, akit két éve váltottak le erről a tisztségről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.