Fico bocsánatot kért az őszinteségéért

Nem járható út, hogy Ukrajna további anyagi segítséget kér, és a megoldást kizárólag az Európai Uniótól várja – szögezte le a szlovák miniszterelnök az Angela Merkel német kancellárral tartott hétfői pozsonyi sajtótájékoztatóján.
Elsősorban az ukrajnai válságról, az európai energiabiztonságról tárgyalt a félnapos hivatalos pozsonyi látogatásra érkezett Angela Merkel német kancellár. Vendéglátója, Robert Fico szlovák kormányfő közös sajtótájékoztatójukat azzal kezdte, hogy a kétoldalú kapcsolataik kiválóak, problémamentesek. Németország évek óta a legjelentékenyebb gazdasági partnere Szlovákiának. Ugyanakkor mindketten aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy lelassult a gazdasági fejlődés üteme az euroövezetben is, amelynek felgyorsítása, továbbá főleg a fiatalok munkanélküliségi arányának csökkentése érdekében az új uniós bizottságoknak rugalmasabban kell munkálkodnia az uniós alapok célirányosabb felhasználása érdekében.

Merkel az ukrán válsággal kapcsolatban kifejtette: – Jelenleg a legfontosabb feladat annak a béketervnek a következetes végrehajtása, amelyről az orosz és az ukrán elnök állapodott meg, mert csak így lehet véget vetni a fegyveres konfliktusnak, s így biztosítható a közelgő tél előtt az oroszországi földgáz szállítása Ukrajnába és Európába. Nem elegendő, ha ezeket az egyezségeket csupán papírra vetjük, hanem a valóságban is mielőbb valóra kell váltani, miként az ország integritásának visszaállítását is, méghozzá tárgyalások útján, Oroszország kirekesztése nélkül. Intő jel, hogy a fegyverszünet megkötése után még több mint háromszáz ember esett el Kelet-Ukrajnában, vagyis a tényleges béke még mindig nem született meg – mutatott rá a német kancellár.

Fico erre hozzátette: – Ha sikerül maradéktalanul valóra váltani a két államfő béketervét, akkor időszerű lesz felvetni az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciók fokozatos eltörlését. De csak akkor – hangsúlyozta.

Újságírók emlékeztették a két politikust arra, hogy a Gazprom az ukrajnai földgázszállítás teljes felújításának fejében legalább 4,5 milliárd dollárnyi tartozás előzetes kifizetését követeli Kijevtől. Az ukrán államfő már jelezte, hogy emiatt újra segítséget kér az Európai Uniótól. Ezután a sajtó képviselői arról faggatták a két politikust, vajon milyen forrásból finanszíroznák Ukrajna újabb igényét. Merkel diplomatikus válaszában csupán annyit közölt, hogy erről még folynak a tárgyalások.

Fico viszont így válaszolt: – Elnézést kérek német vendégemtől az őszinteségért, de elmondom, hogy véleményem szerint az nem járható út, hogy Ukrajna további anyagi segítséget kér, és a megoldást kizárólag az uniótól várja. Mi szolidárisak vagyunk keleti szomszédunkkal, ezt igazoltuk, hogy rekordidő alatt megteremtettük a műszaki feltételeit annak, hogy nyugat felől földgázt szállíthassunk nekik. Ugyanakkor a fájdalmas intézkedéseket, a reformokat nekik kell végrehajtaniuk, ahogy mi tettük nem is olyan régen, mert csak ez lehet a megoldás – szögezte le a szlovák miniszterelnök.

Merkelt megkérdezték arról is, hogy a német titkosszolgálatok valóban tudják-e már, ki felel az MH17-es repülőgép júliusi lelövéséért, mire ő csak annyit felelt, hogy a nemzetközi vizsgálatok még nem fejeződtek be, ezért bizonyosat nem mondhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.