Ferenc keményen büntetné a pedofil papokat

A pápa Gerhard Müllert, a Hittani Kongregáció vezetőjét szólította fel határozott cselekvésre a szexuális visszaélések elkövetőivel szemben.

„Határozott cselekvésre”, a szexuális visszaéléseken ért egyházi személyek szigorú felelősségre vonására szólított fel pénteken Ferenc pápa. A katolikus egyházfő Gerhard Müller püspököt, a Hittani Kongregáció vezetőjét kérte fel arra, hogy személyesen biztosítsa, minden bizonyított eset elkövetőjét megbüntetik.

Ferenc zéró toleranciát hirdetett a szexuális visszaélések elkövetőivel szemben
Pope Francis emerges from Saint Peter's Basilica for his inaugural mass at the Vatican, March 19, 2013. Pope Francis celebrates his inaugural mass on Tuesday among political and religious leaders from around the world and amid a wave of hope for a renewal of the scandal-plagued Roman Catholic Church. REUTERS/Stefano Rellandini (VATICAN - Tags: RELIGION POLITICS)

Ez volt az első alkalom, hogy Ferenc nyilvánosan megszólalt a Vatikánra sorozatban kínos fényt vető pedofilügyek kapcsán. Amikor 2005-ben hivatalba lépett, Ferenc elődje, XVI. Benedek is ígéretet tett arra, hogy megtisztítja a katolikus egyházat a „mocsoktól”, ám a botrányok hullámai éppen az ő regnálása idején csaptak a legmagasabbra, és világszerte több egyházi méltóságot is megvádoltak azzal, hogy eltussolta a tudomására jutott szexuális visszaéléseket. Ezek miatt a vádak miatt az Egyesült Államoktól Írországon át Németországig több püspök is lemondani kényszerült.

Pénteki felszólításában Ferenc arra hívta fel Müller figyelmét, hogy az intézkedéseivel főleg a kiskorúak védelméről gondoskodjon. Aki a Ferenc által most meghirdetett zéró toleranciát valóban képviselnii fogja, az nem Müller, hanem inkább Robert W. Oliver vatikáni főügyész lesz. Oliver februárban tett bejelenést arról, hogy a Vatikánba 2004-ben érkezett a legtöbb jelentés, összesen 800, a papok által kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális erőszakról. 2010-től évente körülbelül 600 ilyen ügyet jelentenek. Ezek többsége 1965 és 1985 közötti esetekre vonatkozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.