Ferenc pápa leváltotta a svájci gárdisták parancsnokát

Ferenc pápa leváltotta Daniel Rudolf Anrigot, a pápa védelmét biztosító svájci gárdisták parancsnokát - jelentette be szerdán a Vatikán.

Daniel Rudolf Anrigot 2008-ban XVI. Benedek nevezte ki öt évre a svájci gárda parancsnokának. Ferenc pápa 2013-ban meghosszabbította a megbízatását, amelyet most hirtelen visszavont. Anrig a svájci gárda 34. parancsnoka volt.

A parancsnok leváltásának hírét a L'Osservatore Romano című szentszéki napilap közölte.

Daniel Rudolf Anrignak január végén kell távoznia, helyét a parancsnoki székben jelenlegi helyettese, Christoph Graf vehetné át.

Találgatások kísérik a 42 éves parancsnok leváltását, ami a Vatikán történetében szokatlan módon négy sorban jelentettek be a L'Osservatore oldalain. Sajtóértesülések szerint Ferenc pápa és a svájci gárda parancsnoka között megromlott a kapcsolat. Az egyházfő ugyanis túlzottnak tartja a svájci gárda katonai fegyelmét, és parancsnok elmozdítása az 1506-ban alapított pápai testőrség reformjának első lépése lehetne.

Más források szerint a leváltás hátterében az áll, hogy Anrig parancsnok túl szigorú volt beosztottjaival. A feltételezések szerint a pápa azt is fenntartással fogadta, hogy a parancsnok lakást építtetett magának a gárda vatikáni kaszárnyájánál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.