galéria megtekintése

Fémdetektorok, biztonsági kapuk a prágai várban

1 komment


Szilvássy József

Megszigorították az ellenőrzést a Hradzsinban, ahol augusztus elejétől a rendőrök fémdetektorokkal vizsgálják a turistákat, akiknek keddtől biztonsági kapun is át kell haladniuk.

Emiatt délelőtt több száz méteres sor alakult ki, a látogatóknak legalább fél órát, olykor még többet is kellett várakozniuk, amíg bejuthattak Európa egyik leglátogatottabb és legnagyobb várkomplexumába. A külföldi turisták megértéssel fogadták ezeket az intézkedéseket, a hazaiak viszont felháborodtak a prágai elnöki hivatal intézkedései miatt.

Ellenőrzés a biztonsági kapuknál
Ellenőrzés a biztonsági kapuknál
novinky.cz

Karel Schwarzenberg megkeresésünkre úgy vélekedett, hogy ilyen ostoba lépésre még a kommunisták sem szánták el magukat.
„Csehországban nincs terrorveszély, az alattomos szándékkal érkezőket pedig más eszközökkel kell kiszűrni, ha akadnak ilyenek, nem pedig a békés látogatók szabadságának korlátozásával" - közölte a cseh politikus, aki Václav Havel hivatalvezetőjeként, majd pedig tanácsadójaként éveken át tevékenykedett a vár irodáiban.

 

Tiltakozott Jan Papez, a cseh utazási irodák társulásának egyik vezetője is, aki szerint biztonsági intézkedésekre valóban szükség van terrorveszélytől terhes világunkban, de a rendőrök amatőr módon, rendkívül lassan végzik a munkájukat, ami felháborító. Azt meg egyenesen nevetségesnek tartja, hogy a Szent Vítus székesegyház előtt rövidesen újabb ellenőrző kapukon kell majd áthaladniuk az egyszer már átvizsgált látogatóknak.

Kígyózó sorok
Kígyózó sorok
novinky.cz

„Tavaly több mint hatmillió turista kereste fel a cseh fővárost. Nem biztos, hogy jövőre is ennyien vagy még többen jönnek, ha korlátozzák őket szabad mozgásukban." - vélekedett az idegenforgalmi szakember.„Mai világunkban a biztonság, különösen a Hradzsin páratlan értékű műemlékeinek a védelme mindennél fontosabb. Elsősorban ezeket óvjuk, ami szent kötelességünk. Külföldön már jóval hamarabb vezettek be hasonló intézkedéseket, mi sem ülhetünk ölbe tett kézzel. A rendőrök munkája pedig a szükséges rutin megszerzése után minden bizonnyal gyorsabb lesz" - nyilatkozta lapunknak Papez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.