Több száz könyvet megírtak a rabok, hogy korábban szabaduljanak

Román újságírók, értelmiségiek törvénymódosítást sürgetnek, miután napvilágot látott egy nyilvántartás, amely szerint a román börtönök lakói nem kevesebb mint 400 könyvet írtak 2013-2015 között, abban a reményben, hogy így hamarabb szabadulhatnak.

A román büntetés-végrehajtásról szóló törvény szerint egy tudományos munka megírása nyomán 30 nappal csökken a szerző büntetése. A börtönigazgatóság által, a Hotnews.ro hírportál kérésére nyilvánosságra hozott lajstrom szerint olyan rab is akad, aki tíz (!) kötetet jegyzett a rácsok mögött, mindössze másfél év alatt.

A leggyorsabb kezű börtöníró azonban a Forbes-rangsor szerint a leggazdagabb román üzletember, Ioan Niculae, akit ügyvédje egyenesen Balzachoz hasonlított. Niculaét tavaly áprilisban ítélték el törvénytelen kampányfinanszírozás miatt, és augusztusig nem kevesebb mint öt kötetet produkált, vagyis 29 naponta egyet. A legtöbb „tudományos munka" egyéni csúcsát Dan Voiculescu pártalapító, médiaoligarcha állította fel. Ő tíz kötetet dobott össze, ráadásul meglehetősen széles tematikát fedve le, kezdve a válságkezeléstől a beruházásokon át a filozófiáig. A négy évre ítélt Nagy Zsolt, volt informatikai miniszter három könyvet írt egy év alatt.

A korrupcióellenes ügyészség vezetője, Laura Codruta Kövesi aggasztónak nevezte a jelenséget, mivel a börtönben írt "tudományos munkák" tudományosságát senki nem ellenőrzi. Nem a főügyész az egyetlen, aki szerint a büntetés-végrehajtásról szóló törvényből törölni kellene a feltételes szabadlábra helyezés kritériumai közül a börtönben írt tudományos munkát.

A Republica hírportál felhívást tett közzé, arra buzdítva olvasóit, hogy minél nagyobb számban kérjék „a Börtönírók Szövetsége felszámolását". A felhíváshoz több értelmiségi is csatlakozott, köztük Nicolae Manolescu, a Román Írószövetség elnöke. Szerinte teljességgel elképzelhetetlen, hogy például egy futballmenedzser, „akinek a szókincse négy szitokra és három köpésre korlátozódik", hirtelen négy tudományos munkát írjon. Marian Popescu, a Bukaresti Egyetem etikai bizottságának az elnöke szerint erősen kérdéses, hogy lehet-e egyáltalán tudományos munkát írni a börtönben, hiszen a rabok lehetőségei erősen korlátozottak.

Raluca Pruna igazságügyi miniszter szerdán nem volt hajlandó részletesen kommentálni a börtönírók helyzetét, mindössze annyit mondott, hogy dolgozik az ügyön.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.