Felsorolta sérelmeit Magyarországgal szemben a horvát miniszterelnök

Ismét élesen bírálta Magyarországot és kormányát a horvát miniszterelnök.
Zoran Milanovic szombaton újságíróknak nyilatkozva kijelentette: "Magyarország jó volt Horvátországhoz a délszláv háborúban, mert ez nem került neki semmibe, most azonban akadályozza az igazságügyi együttműködést".

A horvát miniszterelnök úgy ítéli meg, hogy nem őt vagy a kormányát kell felelőssé tenni azért, mert Magyarország és Horvátország között megromlott a viszony. A megromlott viszonynak szerinte az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), Ivo Sanader volt kormányfő, a budapesti kormány és Orbán Viktor magyar miniszterelnök az oka, s az azzal a bűncselekménnyel és korrupciós vádakkal áll összefüggésben, amely az INA horvát olajipari vállalat körül kialakult, és amely ügyben Budapest visszautasítja az együttműködést a horvát igazságszolgáltatással.

"Ha nem félsz az igazságszolgáltatástól és az igazságtól, akkor együtt kell működnöd" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Magyarország rejtegeti a Mol magyar olajipari vállalat elnökét, aki Horvátországban a legsúlyosabb bűncselekményt követte el. Megjegyezte, hogy fordított esetben Horvátország együttműködne.

A horvát ügyészség tavaly márciusban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Azzal vádolja, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanadernek, hogy a Mol megszerezhesse az irányítói jogokat az INA-ban, illetve azért, hogy a veszteséges gázüzletágat válasszák le a cégről és azt a horvát állam vegye át. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a vádakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.
Milanovic kiemelte: a vádakat nem ő írta és nem is ő vezette az eljárást, hanem a horvát állam.

A horvát miniszterelnök kijelentette azt is, hogy Horvátországban jobban működik a jogállamiság mint Magyarországon, mondván, a horvát igazságügy független, míg a magyart befolyásolja a politika.

"Ezek olyan dolgok, amelyekről nyíltan kell beszélni, mert nem tegnap óta tart, tudjuk már évek óta, ezért nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk" - mondta.

Újságírói kérdésre, mit szól ahhoz, hogy pénteki nyilatkozata miatt, miszerint "Magyarország Európa vakbele", a magyar külgazdasági és külügyminisztérium bekérette a horvát nagykövetet, megismételte kijelentését: "Az, aki elkeríti magát, saját magából csinál vakbelet".

Milanovic leszögezte, hogy kormánya Németország, Ausztria és az EU szellemében politizál. "A másik oldalon egy olyan ország áll, amelyet 60 évvel ezelőtt legázoltak a szovjet tankok, ugyanakkor mégsem épített drótkerítést senki köréjük" - mondta. A határok nyitva voltak és több ezer magyar jött akkor Horvátországba, és senki sem küldte őket vissza - fűzte hozzá.

Zoran Milanovic leköszönő szociáldemokrata miniszterelnök az utóbbi néhány napban több negatív és sértő megjegyzést is tett Magyarországra és a magyar kormányra. Horvátországban november 8-án parlamenti választást tartanak. A szociáldemokrata kormány mandátuma végére sokat vesztett népszerűségéből, amiért taktikát váltott, és hazafias retorikával próbálja megtartani a hatalmat.

Az Európai Unióhoz 2013-ban csatlakozó ország nagy migrációs nyomásnak van kitéve, az utóbbi néhány hónapban Szlovéniával, Szerbiával és most már Magyarországgal is feszültté vált a viszonya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.