Felosztották a hatalmat Afganisztánban

A politikai káoszhoz vezető hosszú várakozás után végre aláírta a várva várt megállapodást a hatalom megosztásáról a két rivális afgán elnökjelölt, Asraf Gáni és Abdullah Abdullah. Nemzeti egységkormányt alakítanak.

Az afgán állami televízió kamerái előtt aláírt megállapodás értelmében a volt pénzügyminiszter Gáni lesz Afganisztán következő elnöke, míg riválisa, az exkülügyminiszter Abdullah nevezheti meg a napi ügyeket ellátó miniszteri tanács vezetőjét. Az ő személye a BBC szakértője szerint olyan lesz, mint egy miniszterelnöké, és Gáni beiktatásán is ott áll majd az elnök mellett, aki inkább a stratégiai döntésekért felel majd.

Abdullah és Gáni a megállapodás aláírása után. A volt pénzügyminiszter veszített, de polgárháború nem lesz
Abdullah és Gáni a megállapodás aláírása után. A volt pénzügyminiszter veszített, de polgárháború nem lesz
Omar Sobhani / Reuters

Az elnöki palotában ünnepi keretek között aláírt megállapodás idegőrlő átmeneti időszak végére tett pontot, hiszen a választások első fordulójára áprilisban került sor – ekkor Gáni kapott több szavazatot –, a második fordulóra pedig júniusban, amikor Abdullah szerezte meg a voksok többségét.

A választásokat azonban Afganisztánban hagyományosnak számító csalások kísérték, a második forduló után pedig a jelöltek nyíltan megvádolták egymást. Egy ideig úgy tűnt, hogy akár teljes káoszba fulladhat az elnökválasztás, ám John Kerry amerikai külügyminiszter Afganisztánba utazott és lecsillapította a kedélyeket. Azt is sikerült elérnie, hogy a mintegy nyolcmillió szavazatot júliusban újraszámolják – ennek eredményét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de a hírek szerint a Gáni-tábor a szavazatok mintegy 3 százalékát elcsalta –, és a hét utolsó napján végül az egységkormányról is sikerült megállapodni, most már csak az elnök beiktatása van hátra.

Szakértők szerint bár Abdullah elveszítette a csatát, ezzel a megállapodással elkerülhető a riválisok közötti politikai háború, és végre elkezdhetnek a jövőre koncentrálni, hiszen az Egyesült Államokkal kötendő, az amerikai NATO-csapatok sorsát eldöntő kétoldalú biztonsági megállapodás (BSA) aláírása még hátravan. Tizenhárom éves afganisztáni katonai jelenlét ér véget az idén, a tét pedig az, hogy teljesen kivonulnak-e az amerikaiak, és magukra hagyják-e az afgán erőket a tálibok elleni harcban, vagy egy néhány ezer fős alakulat még az országban marad-e, hogy folytassa az afgánok kiképzését. A BSA aláírására korábban a maga részéről Gáni és Abdullah is ígéretet tett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.