Félmilliárddal és amerikaiakkal megy az állam a Sláger és a Danubius ellen

Az amerikai Arnold&Porter LLP ügyvédi iroda képviseli több mint félmilliárd forintért a magyar államot a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) előtt zajló választottbírósági eljárásban - a februárban született döntés a pénteki Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közbeszerzést írt ki a Sláger és Danubius rádióállomások beruházói által, a magyar állammal szemben a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja előtt - kétoldalú beruházásvédelmi egyezmények alapján - kezdeményezett választottbírósági eljárásban, a Magyar Állam képviseletére. A tendert a Washington DC-ben székhellyel rendelkező Arnold&Porter LLP ügyvédi iroda nyerte meg, nettó 584 millió 594 ezer forinttal.

Ugyanez az ügyvédi iroda bruttó 1 milliárd 876 millió forintos díjazásban részesült egy másik nemzetközi ügyben, amelyben ugyancsak az előbbi választottbíróság előtt képviselte a magyar államot - ezt a Magyar Nemzet közölte 2010 márciusában. Akkor két magyar erőmű külföldi tulajdonosa indított pert az állam ellen, mert kifogásolták az alacsony hatósági áramárakat.

Az ügyvédi irodát akkor a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) bízta meg, és a lap magasnak tartotta a díjazást. A tárca a nemzetközi ügyvédi díjszabásra hivatkozott, illetve a választásnál szerepet játszott az is, hogy egy norvég cég ellen már sikerrel védte az országot az iroda.

A két rádió 2010 júniusában fordult az ICSID-hez, azt követően, hogy az általuk korábban használt frekvenciákat az akkori médiahatóság, az Országos Rádió és Televízió Testület 2009 októberében két másik pályázónak, a Neo FM koncepciójával induló FM 1 konzorciumnak,illetve az Advenio Zrt. által működtetett Class FM-nek ítélte oda a következő hét évre.

Többen politikai befolyással való visszaélésnek nevezték a döntést, amely után a Danubius Magyarországon pert indított az ORTT és az Advenio, a Sláger pedig az ORTT és az FM 1 konzorcium ellen. A Legfelsőbb Bíróság tavaly februárban, miközben az egykori Danubius frekvenciájának pályáztatásáról kimondta, hogy jogsértő volt, a Sláger esetét az összes korábbi ítélőszéki döntést felülbírálva jogszerűnek minősítette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.