Egy félmeztelen nő bejutott a pápa elé

A rendszerint félmeztelenül tüntető Femen ukrán feminista szervezet négy tagját tartóztatta fel az olasz rendőrség vasárnap a Vatikánhoz vezető Conciliazione sugárúton, de ötödik társuknak valahogy sikerült bejutnia a Szent Péter térre.

A 25 év körüli ukrán nők akkor akarták felhívni az általuk képviselt ügyre a figyelmet, amikor XVI. Benedek pápa hagyományos vasárnapi úrangyala imádságát mondta a Szent Péter téren.

Az olasz rendőrök négy aktivistát még azelőtt lefogtak, hogy elérték volna a Szent Péter teret. Egyiküknek azonban - egy szőke, testhezálló farmert, félmeztelen felsőtestén fekete tüll mellényt viselő nőnek - sikerült kibontani a "Freedom for women" (Szabadságot a nőknek) feliratú transzparenst, mielőtt a rendőrök elérték volna.

A olasz rendőrök gépkocsiba ültették a tüntető nőket, és a Vatikán elől a borgói kapitányságra szállították őket.

A Femen feministái szombaton az olasz Demokrata Párt, a legnagyobb baloldali ellenzéki párt tüntetésén is felhívták magukra a figyelmet. Silvio Berlusconi kormányfőt ostorozó táblákkal vonultak fel gyakorlatilag pucéran, tetőtől talpig az olasz nemzeti színekre festetten: az egyik zöld, a másik fehér, a harmadik zöld színben.

A Femennek - amelynek állítása szerint 300 aktivistája van Kijevben - gyakorlata van a hasonló akciókban, és a szervezet három év alatt fogalommá vált Ukrajnában és külföldön. A félmeztelen vagy lengén öltözött nők a prostitúció, a szexturizmus és a zaklatás - amelynek az ukrajnai egyetemista lányok gyakran ki vannak téve - ellen emelik fel a szavukat tiltakozó akcióikkal.

A Femen aktivistája a Szent Péter téren
An activist from FEMEN, a Ukrainian protest group against discrimination on women, holds up a sign in front of a police officer in Saint Peter's Square in Vatican City November 6, 2011. REUTERS/Tony Gentile (VATICAN - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) TEMPLATE OUT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.