Élve megégették a palesztin fiatalt

Mohamed Abu Kdaír még élt, amikor elrablói felgyújtották – jelentette be a boncolás eredményeire hivatkozva a palesztin főügyész.

Mohamed al-Avevi közleménye szerint a szerdán meggyilkolt tizenhat éves palesztin fiatal halálát égési sérülések okozták. A Wafa palesztin hírügynökség a főügyészre hivatkozva azt írja továbbá, hogy égési melléktermék került a légcsövébe.

Kdaírnak a teste 90 százaléka égett meg, de fejsérülést is szenvedett. A vizsgálat eredményei egyelőre nem nyilvánosak. A boncolást izraeli orvosok végezték, de jelen voltak palesztin szakemberek is.

A palesztin fiút szerda hajnali négy körül támadták meg a nagybátyja Beit Hanina-i boltja előtt. Három ember kényszerítette, hogy szálljon be egy Hondába, amelyet másfél órával később a nyugat-jeruzsálemi erdőben találtak meg, benne a palesztin fiú felismerhetetlenségig összeégett holttestével.

Kdaírt minden valószínűség szerint bosszúból öltek meg szerdán három izraeli tinédzser meggyilkolása után. A boncolás miatt péntekig húzódó jeruzsálemi temetésen több ezer palesztin vett részt. A szertartást zavargások szegélyezték.

Péntek reggel izraeli rendőrök akadályozták meg, hogy több tucat feldühödött fiatal betörje a Templom-hegyre az egyik kapun keresztül. Két palesztinok lakta kelet-jeruzsálemi negyedben több száz fiatal esett neki a kivezényelt biztonságiaknak, a ciszjordániai Ramallahban pedig három ellenőrzőpont is volt, ahol a palesztinok izraeli katonákra támadtak.

A temetés után Shuafatbaan is kitörtek zavargások. Az összecsapások éjszaka is folytatódtak, majd átterjedtek az észak-izraeli arab városokra is. A tömeg több helyen autógumikat gyújtott fel, köveket dobált, mire a hatóságok könnygázzal feleltek. Sajtóértesülések szerint 50 palesztin tüntető, és 13 rendőr szenvedett sérüléseket.

Tegnap úgy tűnt, hogy tűzszünet van alakulóban a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász és Izrael között. A Hamász legalábbis felajánlotta, hogy leállítja a zsidó állam elleni rakétatámadásait, ha Izrael felhagy a Gázai övezetre mért légicsapásokkal. Erről egy névtelenséget kérő palesztin tisztségviselő pénteken nyilatkozott a BBC-nek. Szerinte a fegyvernyugvásról sikerült is megállapodni, és a várakozások szerint pénteken jelentették volna be.

Az elmúlt napokban Izrael több légicsapást mért a Gázai övezetre, ahonnan a Hamasz vasárnap óta rakéták tucatjait lőtte ki a zsidó állam területe felé. Bár a Hamaszt az utóbbi időben meggyengítették az kairói kormányzat lépései, az egyiptomi hírszerzés gyakran lép fel közvetítőként Izrael és a palesztin szélsőségesek között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.