Felfüggesztették egy olasz-orosz tengeralattjáró projektjét

Meghatározatlan időre felfüggesztettek egy új generációs kis hadi tengeralattjáró megépítését célzó olasz-orosz projektet. A közös tervezést az ukrán válság miatt Oroszország ellen elrendelt nyugati szankciók következtében, olasz kérésre állították le - írja a hirado.hu.

Az S-1000 típusjelű tengeralattjáróról tíz évvel ezelőtt kötött egyezséget az orosz Rubin tervezőiroda és az olasz Fincantieri hajóépítő vállalat. Vlagyimir Putyin orosz elnök egyebek között ilyen ezertonnás dízel meghajtású tengeralattjárókkal szándékozik korszerűsíteni az orosz tengeri haderőt.

Igor Vilnyit, a Rubin vezetője, akit az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség idézett, kijelentette, "sajnálatunkra, az ismert politikai helyzet miatt ezt a projektet egyelőre leállították".

Hozzátette, hogy az olasz-orosz munkacsoport soron következő ülését az első félévben kellett volna megtartani, de olasz kérésre meghatározatlan időre elhalasztották.

Elmondta, hogy az orosz és az olasz szakértők kidolgozták az S-1000-es tengeralattjáró olcsóbb változatát. Ezt külföldi berendezésekkel látták volna el, az orosz Club rakétarendszer és a hozzá tartozó rádióelektronika nélkül.

A Kreml ellen meghirdetett legújabb amerikai szankciók az orosz fegyvergyárakat vették célba. A Kelet-Ukrajna felett feltételezhetően lelőtt malajziai utasszállító repülőgép tragédiája utáni helyzetben reflektorfénybe kerültek az Oroszországgal kötött fegyveregyezmények, így azok a francia tervek is, hogy helikoptereket hordozó Mistral partraszállító hadihajókat szállítsanak Moszkvának.

A kis tengeralattjáró építésére kötött olasz-orosz együttműködés 2004-ben kezdődött. Az S-1000-est arra tervezték, hogy trópusi, sekély vizekben, szigetek közelében vessék be. A cél egy hatékonyan bevethető, egyszerű üzemeltetésű és olcsó hadi tengeralattjáró megalkotása. Tizenhat főnyi személyzet irányítaná. Hossza 56,2 méter, külső átmérője 5,5 méter, vízkiszorítása 1100 tonna lenne. Legfeljebb 250 méterre merülhetne, míg sebessége meghaladná a 14 tengeri csomót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.