galéria megtekintése

Félelem és reszketés Nigériában

1 komment

NOL

Nyolcvan katonáját küldte az USA Csádba, hogy segítsék az elrabolt nigériai lányok keresését – jelentette be szerdán a Fehér Ház. Nigériában közben minden iskola bezárt, a rémült tanárok országszerte tüntetnek.

A katonák az észak-nigériai térségben és annak környékén segítenek majd a hírszerzésben, a megfigyelésekben és a repülőgépekkel való felderítésben, hogy minél hamarabb nyomára bukkanjanak annak a 230 diáklánynak, akiket a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet rabolt el öt hete.  

Rachel Daniel, lánya képével a kezében. A 17 éves Rose is egyike a több mint 200 elrabolt diáklánynak
Joe Penney / Reuters

A militánsok éjszaka törtek be az ország északi részén található Borno állambeli Chibok városka bentlakásos iskolájába, majd teherautókon ismeretlen helyre szállították a lányokat. Hetekig semmit nem lehetett róluk tudni, de a szervezet vezetője, Abukabar Shekau másfél hete közölt egy videót – ezen az elrabolt lányok egy csoportját is megmutatták –, amelyben azt mondta, elengedi a diákokat, ha a kormány szabadon engedi a Boko Haram bebörtönzött tagjait. Goodluck Jonathan elnök úgy nyilatkozott, hogy nem lesz fogolycsere, a diákokat azóta is több ország szakértőinek bevonásával keresik.

 

– A csapatok addig maradnak a térségben, amíg a jelenlétük szükséges az elrablási ügy megoldásában. Ezek az emberek a felderítők, nem harctéri csapatot alkotnak – mondta John Kirby, a Pentagon szóvivője. Repülőgépek javításában, adatelemzésben vesznek majd részt a katonák, mivel azonban fel lesznek fegyverezve, az elnöknek kötelessége volt a Fehér Házat hivatalosan is értesíteni – mondta Kirby.

Egy iskolázatlan generációt termel ki a Boko Haram

Nigériában mindeközben minden iskola bezárta kapuit csütörtökön, hogy a tanárok részt vehessenek az elrabolt diáklányokért szervezett országos tüntetéssorozaton. A pedagógusok szakszervezete által szervezett eseményen arról a 173 tanárról is megemlékeznek, akikkel a Boko Haram végzett az elmúlt években. A szélsőséges csoportnak – amelynek neve Hausa nyelven azt jelenti, hogy „a nyugati oktatás tiltott" – ugyanis nemcsak diákok a célpontjai, hanem nagyon gyakran tanárok is.

Deborah Peters a Boko Haram egyik 2011-es támadásának egyetlen túlélője. A most elrabolt diáklányok közül többet is ismer
Kevin Lamarque / Reuters

A pedagógusok szakszervezetének elnöke, Michael Olukoya csütörtökön úgy nyilatkozott a nigériai Premium Timesnak, hogy egészen addig kampányolnak majd, amíg „lányainkat épen és egészségesen vissza nem kapjuk, és a szörnyű bűntett elkövetői meg nem fizetnek tettükért".

A szakszervezet egy másik tagja szerint az egyre gyakoribb támadásoknak köszönhetően a pedagógusokon eluralkodott a rettegés a nyugat-afrikai országban: „Többségük olyannyira fél, hogy aludni sem tudnak. És amikor beteszik a lábukat az iskolába, sokkos állapotba kerülnek... úgy érezzük, hogy a biztonsági intézkedések nem megfelelőek, ezért arra kérjük a kormányt, hogy hagyják abba a politikai játszmákat, mert a gyerekek és a tanárok élete forog kockán" – mondta.

Nigéria-szerte egyre nagyobb a félelem, amely különösen a veszélynek leginkább kitett oktatási intézményekben érezhető. Az ország iskoláit látogató újságíróknak több rémült gyerek is úgy nyilatkozott, hogy félnek iskolába menni, mert attól tartanak, hogy a Boko Haram legközelebbi célpontja az ő oktatási intézményük lesz. A helyzetet csak rontja, hogy az eddig főleg Nigéria északkeleti részén aktív szervezet egyre gyakrabban követ el merényleteket az ország többi részén, és a fővárosban is.

Sola Tayo, a Royal Institute of International Affairs Nigéria-szakértője szerint ennek katasztrofális következményei lehetnek hosszú távon. „Az ország így is küzd az oktatással. Nigéria egyike azon országoknak, ahol a legtöbb általános iskolás korú gyerek nem jár iskolába. Úgyhogy eleve nagyon komoly a baj. De ha a szülők félnek elengedni a gyerekeiket az iskolába, annak az lesz a következménye, hogy felnő majd egy iskolázatlan emberekből álló generáció" – mondta a Népszabadságnak Tayo.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.