Fegyverropogás és robbanások Ukrajnában

Nem csitul a helyzet Ukrajnában. Az elmúlt 48 órában hét ukrán katona vesztette életét, ketten pedig megsebesültek, és súlyos sérülést szenvedett az egyik orosz haditudósító is.

Andrij Liszenko, a terrorellenes hadművelet szóvivője szerdán közölte, a lázadók továbbra is rakéta meghajtású gránátokkal támadnak, és szüntelenül lőnek. „Kedden kétszer is tüzet nyitottak a Piszki mellett állomásozó egységekre” - idézi a Reuters Liszenkót.

„Az oroszbarát szeparatisták, akik körbevezettek, azt mondták, Sirokinében, a Mariupoltól keletre fekvő faluban viszonylagos nyugalom van, de néhány perccel az érkezésünk után hangos robbanásokat hallottunk. Egy férfi komoly sérülést szenvedett, a földre zuhant. Feje erősen vérzik. Mint megtudtuk, Andrej egy orosz tévécsatornának dolgozott” - mondja a BBC riportere, Tom Burridge. A sérültet a BBC stábjának egyik tagja és két, az EBESZ megfigyelői missziójával érkező orvos látta el.

„Itt nincs tűzszünet, még akkor sem, amikor az EBESZ-megfigyelők itt vannak a faluban” - jegyzi meg az újságíró. Mint mondja, a sérült túlélte a lövést, súlyos sérülésekkel szállították a közeli kórházba. 

Sirokine egy részét a szakadárok vonták ellenőrzésük alá, más részeit az ukrán fegyveres erők. Aleksander Hug, a misszió helyettes vezetője néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, a településen nincs fűtés, áramellátás és vezetékes ivóvíz. A helyi lakosoknak ugyan élelmiszer-tartalékaik még vannak, de esővizet kénytelenek inni. Sirokinében javarészt idős emberek maradtak, akik a jelentés szerint "békéért imádkoznak".

Hug elmondása szerint a településen két hete tett legutóbbi látogatásuk óta még több összedőlt házat láttak. A harcok következtében teljesen romba dőlt a falu iskolája és kultúrháza is, ezeket az épületeket már nem lehet felújítani, hanem teljesen újjá kell építeni - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.