Fegyverellenes képviselők ülősztrájkoltak az amerikai Kongresszusban

Látványos, bár reménytelen akciót hajtottak végre a demokrata párti képviselők. Az alsóház padlóján ülve próbálták meg kikényszeríteni, hogy bocsássák szavazásra a fegyvertartást szigorító javaslataikat. A 49 ártatlan életet követelő orlandói mészárlás nyomán kezdett ülősztrájkhoz csatlakozott John Lewis, az ­1960-as­ évek polgárjogi mozgalmainak veteránja, illetve több szenátor, így Bernie Sanders és Elizabeth Warren is.

.H. G.Katherine Clark képviselőnő Twitter-képén John Lewis és tiltakozó kollégái
Katherine Clark képviselőnő Twitter-képén John Lewis és tiltakozó kollégái
Reuters

A republikánus házelnök, Paul ­Ryan nem lépett fel az elvben tiltott politikai demonstráció ellen, ám csütörtökre virradóra berekesztette az ülésszakot, kikapcsolták a kamerákat és leoltották a villanyt. A demokraták azonban okostelefonjaikkal ezt követően is élő közvetítést sugároztak, és – szabadságra utazó republikánus kollégáik bírálatai ellenére – csütörtök kora délutánig kitartottak. Támogatásáról biztosította őket Barack Obama jelenlegi és Bill Clinton volt elnök, míg a konzervatív oldal szerint a régi jogvédő módszert ezúttal éppen az emberek jogainak korlátozására használják. A demokraták a jelek szerint kampánytémává szeretnék tenni a fegyvertartást, mert úgy érzik, az orlandói terrortámadás nyomán változóban van a közhangulat.

A média érdeklődését az is fokozta, hogy szünet állt be a választási kampányban. Donald Trump két napra Skóciába repült, hogy átadjon egy cége által megvásárolt golfpályát. Politikusokkal nem találkozik

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.