galéria megtekintése

Fájdalmasan amatőr a magyar külügy

7 komment

NOL

Az Egyesült Államok és Magyarország közötti feszültségek enyhítésére tett erőfeszítések közepette ostoba  amatörizmus jellemzi a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkáját – derül ki azokból a nyilatkozatokból, amelyeket a tárca tesz Victoria Nulandnek, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárának esetleges budapesti látogatása kapcsán.

A KüKüM nemrég tett bejelentést arról, hogy Nuland jön tárgyalni Szijjártó Péter tárcavezetővel, a múlt héten azonban kiderült, ez nem így van, az amerikaiak halasztják az utat. Hogy miért, az egyelőre nem világos, de lapunk erre vonatkozó kérdésére az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége úgy válaszolt, az utat egyszerűen nem véglegesítették, olyannyira nem, hogy a maga részéről az amerikai külügyminisztérium, a State Department hivatalosan nem is tett bejelentést róla.

Victoria Nuland
Gleb Garanich / Reuters

Nuland a régióban folytatott tárgyalási keretében ejtette volna útba Magyarországot, és bár azt sem tudni, hogy az érintettek közül az amerikaiaknak kivel nem sikerült megállapodniuk a részletekről, diplomáciai körökben amatörizmusról árulkodik bejelentést tenni egy olyan eseményről, amelyet nem véglegesítettek – utaltak korábban külügyi területen működő forrásaink a KüKüM idő előtti megszólalására.

 

A magyar diplomáciának ezután sikerült újra blamálnia magát, mégpedig Szijjártó személyében, aki a múlt héten kiadott egy elutasító nyilatkozatot, amelyben Nuland  állítólagos megjegyzését kifogásolta, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolna olyan országokra – így Görögországra és Magyarországra – amelyek ellenzik az Oroszország elleni szankciókat. Az amerikai helyettes államtitkár a Szputnyik nevű orosz állami hírügynökség szerint nyilatkozott így egy Ukrajnáról szóló keddi washingtoni kongresszusi meghallgatáson.

Csakhogy – derült ki később – az idézett megjegyzésben nyomásgyakorlásról szó sem volt.

Nuland a meghallgatáson egy kérdésre mindössze annyit mondott, egyes EU-tagországoknak vannak fenntartásaik az Oroszország elleni szankciókkal szemben, de támogatták a büntetőintézkedéseket, amikor az EU a legfelső vezetői szintjén született meg róluk a döntés. Folytatjuk a kétoldalú tárgyalásokat ezekkel az országokkal az ügyben – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A nyomásgyakorlásról szóló félrefordítást a Szputnyiktól az MTI is átvette, az MTI után pedig a KüKüM pedig sem vette a fáradtságot utánanézni, hogy Nuland valójában mit mondott a meghallgatáson. Szijjártónak a félrefordításra reagáló múlt heti közlése szerint Magyarország eddig is tartotta és ezután is tartani fogja magát a közös európai döntésekhez, „senkinek nem kell aggódnia, és senkinek nem kell nyomást gyakorolnia" emiatt. Amikor kiderült, hogy a Szputnyik tévedett, a KüKüM jelezte, „megnyugvással értesült", hogy félrefordításról van szó.

Magához képest Nuland egyébként aránylag visszafogottan beszélt Magyarországról a meghallgatáson.

Tavaly októberben a nyilvánvaló ingerültség hangján még úgy fogalmazott, vannak olyan politikusok Kelet-Európában, akik elfogadják az EU és a NATO nyújtotta előnyöket, de mintha elfelejtették volna, hogy ezek az intézmények milyen alapértékeken nyugszanak. „Azt kérdezem ezektől a vezetőktől, hogyan képesek minden éjjel a NATO ötödik cikkelyének takarója alatt aludni, miközben nap mint nap az illiberális demokráciát erőltetik, felkorbácsolják a nacionalista érzelmeket, korlátozzák a sajtó szabadságát és démonizálják a civil társadalmat?" – feszegette a helyettes államtitkár. Tavaly januárban ő volt az, aki egy kiszivárgott telefonbeszélgetésben a „Fuck the EU" kiszólással küldte el a brüsszeli politikusokat az ukrán válság ügyében tanúsított tétlenségért.

Nuland esetleges budapesti látogatásáról Szijjártó korábban úgy nyilatkozott, „minden nyitott kérdést" meg akar beszélni a helyettes államtitkárral. Megbeszélni pedig van is mit. A magyar–amerikai viszony évek óta feszült az Orbán-kormány demokratikus intézményrendszert támadó intézkedései, mostanában pedig a kitiltási botrány miatt.

Fél éve Szijjártó már tárgyalt egyszer Nulanddel Washingtonban, utána pedig interjút is adott lapunknak. Magasabb szintű találkozóra Hillary Clinton volt külügyminiszter 2011-es budapesti látogatása óta nem volt példa a két ország politikusai között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.