Fagyás okozhatta az AirAsia-gép tragédiáját

Az indonéz meteorológiai szolgálat (BMKG) szerint a zord időjárási viszonyok következtében megfagyott a motor, ami aztán a QZ8501-es járat zuhanásához vezetett.

A BMKG weboldalára feltöltött előzetes jelentés szerint a tragédia kiváltó oka a mostoha időjárás volt. a rendelkezésre álló adatok szerint legalábbis a repülőgép motorját vélhetően a fagy tette tönkre. A vizsgálatban részt vevő szakértők szerint ez csak egyike a lehetséges okoknak, habár minden bizonnyal a legvalószínűbb. Biztosat csak akkor tudnak mondani, ha megtalálják a gép fekete dobozát – írja a Guardian.

Mentőegységek a QZ8501-es járat egyik darabjábal
Mentőegységek a QZ8501-es járat egyik darabjával
Darren Whiteside / Reuters

A hatóságok mindeközben kénytelenek voltak felfüggeszteni az AirAsia QZ8501-es járatának roncsai utáni kutatást, mert vasárnap olyan rossz volt az időjárás a térségben, hogy a kutatást vezető csoport vezetője szerint „semmit nem lehet látni a tengerfenéken", így visszavezényelték a búvárokat. Bambang Soelistyo szerint az erős szél is ront a helyzeten, de a búvároknak így is sikerült egy ötödik, mintegy 10x1 méteres roncsdarabot találni a reggeli órákban, a repülőgép törzsét azonban továbbra sem találják.

A Jáva-tengerből kiemelt holttestek száma mára 34-re növekedett, de a szerencsétlenül járt utasok többsége még a tengerben nyugszik – írja a BBC. Az Airbus A320-200 162 utassal a fedélzetén zuhant a tengerbe egy hete, mintegy 40 perccel a felszállás után. A Surabayából Szingapúrba tartó járaton 155 indonéz, három dél-koreai, egy szingapúri, egy maláj, egy brit és egy francia személy utazott.

Indonéziában a hatóságok mindeközben bejelentették, hogy új vizsgálatot indítanak az ügyben, mivel az AirAsia gépe nem is repülhetett volna abban az időpontban, amikor a katasztrófa történt. A menetrend szerint a légitársaság csak kedden, csütörtökön és szombaton indíthatott volna járatokat ezen a vonalon. Egyelőre nem tudni, hogy miként szállhatott fel a gép a szükséges engedélyek nélkül. A vizsgálat ideje alatt a AirAsia gépei egyáltalán nem közlekedhetnek Surabaya és Szingapúr között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.