Ezután nehéz lesz fegyvert népirtásra használni

Elvileg. Szerdán lép hatályba a globális fegyverkereskedelmi szerződés, amelyet az Amnesty International (AI) történelmi jelentőségű áttörésnek nevezett két évtizede folytatott emberi jogi kampányában.
Ez a szerződés megakadályozhatja, hogy egyes országok népirtás, emberiesség elleni bűncselekmény, háborús bűnök elkövetése és az emberi jogok súlyos megsértése céljából vásároljanak fegyvert - értékelte közleményében az emberi jogi világszervezet a korszakos egyezményt.

„Amikor az Amnesty International aktivistái azon néhány ember között voltak, akik először javasolták a nemzetközi fegyverkereskedelem szabályozását a 90-es évek elején, egyesek még gúnyolódtak is az ötleten. Két évtizeddel később a szerződés jogerős valósággá vált: ez kemény munkájuk, kreativitásuk és elkötelezettségük ékes bizonyítéka" - idézte fel a kezdeteket Salil Shetty, a nemzetközi szervezet főtitkára, aki szerint a munka ezzel nem áll meg, mert a szabályozást be is kell tartatni. „Eleget szenvedtek az emberek a világ minden pontján a fegyverkereskedelem miatt. Itt az idő, hogy a kormányok tettekkel igazolják elkötelezettségüket" - fogalmazott.

Az AI adatai szerint évente 100 milliárd dollárnyi forgalmat termel a nemzetközi fegyverkereskedelem, és a szabályozás hiánya miatt évente legalább félmillió ember hal meg, milliók kerülnek életveszélybe, milliókat erőszakolnak meg vagy kényszerítenek otthonuk elhagyására. Az egyezményt elfogadó kormányoknak olyan intézkedéseket kell bevezetniük, amelyek meggátolják, hogy ezek a szörnyűségek megtörténhessenek - áll a közleményben.

A szerződést már 60 ország ratifikálta, amelyek közül Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság a világ legnagyobb fegyverszállítói közé tartoznak. További 128 állam aláírta, de még nem iktatta törvényei közé az egyezményt. Közéjük tartozik a világ első számú fegyvergyártója és szállítója, az Egyesült Államok is.

A közlemény szerint az AI tovább dolgozik azon, hogy a ratifikálás mindenhol megtörténjen, és azok az államok is elfogadják a szerződést, amelyek egyelőre elutasítják, mint például Kína, Kanada, Izrael és Oroszország.

A nemzetközi szervezet emellett folytatja a fegyverkereskedelmi tranzakciók dokumentálását és feltárását. Példaként említi, hogy Irakban súlyos emberi jogsértések, Dél-Szudánban háborús bűnök és emberiesség elleni bűntettek történtek az utóbbi hónapokban, miközben mindkét országba szállítanak fegyvereket a nagyhatalmak. Hondurasba pedig, ahol az ENSZ felmérései szerint a legmagasabb az emberölések száma, több ország is szállít kézifegyvereket.

A globális fegyverkereskedelmi szerződést tavaly áprilisban fogadta el az ENSZ Közgyűlése. Ez az első olyan egyezmény a világon, amely szabályozza a hagyományos fegyverek szinte teljes készletét, beleértve a lőszereket és a robbanószereket is, és az emberi jogi szerződésekben meghatározott alapelveket megszegő államoknak megtiltja a fegyverszállításokat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.