galéria megtekintése

Ezt nem fogják elfelejteni Orbánnak

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 08. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Az Orbán-rezsim most saját hibáiért és felelőtlenségéért fizet. Mindenki látja, hogy még annyira sem készültek fel a menekülthullámra, mint Ausztria, a plakátkampány pedig csak fokozta a félelmet és az ellenszenvet az idegenekkel szemben – mondta lapunknak Paul Lendvai.

Megrázott a sor, amelyet Budapestre érkezésemkor láttam Ausztria felé gyalogolni. 1944-re emlékeztetett, amikor tizenöt éves fiúként engem is menetoszlopban kísértek. Igaz, a rendőrök most csak a forgalom elől védték a menekülteket – nyilatkozta a Népszabadságnak a német nyelvterület egyik legismertebb külpolitikai újságírója, Paul Lendvai. Szerinte a Budapestről érkező képek drámaisága rázta föl Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellárt, hogy beengedjék a menekülőket.

Paul Lendvai
Paul Lendvai
Kurucz Árpád / Archív

Lendvai nem hiszi, hogy egyszerű kérdés lenne a más kultúrkörből érkező emberek befogadása. Úgy véli, Orbán Viktornak igaza van, amikor azt mondja, hogy nem mindannyian a háború elől menekülnek, van köztük sok „kivándorló" is a balkáni országokból. – Magyarország szempontjából azonban nagyon károsnak tartom, hogy ebben az európai, sőt, világválságban antagonisztikus partnerként lép fel és emiatt ilyen élesen támadják külföldön a miniszterelnököt, a kormányt és ezzel kapcsolatban az országot is. Ebben persze van egy nagy adag álnokság és képmutatás is, de az Orbán rezsim ezúttal a saját hibái és felelőtlensége miatti számlát fizeti meg – mondta Paul Lendvai. Szerinte a magyar kormány egyszerűen nem készült fel a menekülthullámra, még annyira sem, mint Ausztria. A bevándorlóellenes kampány pedig a nyilatkozatokkal és az óriásplakátokkal csak fokozta a félelmet és ellenszenvet az idegenekkel szemben.

 

A nyugati sajtó Lendvai szerint sokszor nem is tudja, hogy rengeteg magyar ember, a civil társadalom segíti a menekülteket. Ehelyett az egész országról negatív kép jelenik meg. Azt pedig a legnagyobb politikai hibának tartja, hogy „a miniszterelnök és fullajtárai, Szijjártó, Lázár és mások” azt a Németországot és azt a kancellár asszonyt kritizálják, aki eddig a rá nehezedő óriási nyomás ellenére nagyon mértéktartóan beszélt Magyarországról és Orbánról. – A magyar-német viszonyban az a könnyelmű megjegyzés, hogy „ez német probléma” nagyon mély sebeket fog hagyni, amelyeket nem lehet majd egykönnyen orvosolni – fejtette ki Paul Lendvai.

Merkel és Orbán a Parlamentben idén februárban. A menekültválság mély sebeket ejtett a magyar–német viszonyon
Merkel és Orbán a Parlamentben idén februárban. A menekültválság mély sebeket ejtett a magyar–német viszonyon
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A szerb határon kihúzott kerítés kapcsán úgy fogalmazott, hogy ilyen kártékony dolgot ritkán lehet látni a modern történelemben: a bejutást nem akadályozza meg, viszont árt az ország presztízsének. A német és osztrák politikusok, akár szociáldemokraták, akár konzervatívok, tanultak a múltból. A magyar kormánytagok nyilatkozataiból viszont úgy tűnik, mintha nem emberekről, hanem export-import termékekről beszélnének. Pedig a gazdasági migránsok sem bűnözők, egyszerűen csak jobban akarnak élni – vélte Paul Lendvai.

Mint kifejtette, Bicske neve bevonult a történelembe: becsapták az úton lévő embereket, azt mondták nekik, hogy az osztrák határhoz viszik őket, közben a vonat csak a menekülttáborig ment. Olcsó trükkel csalták őket lépre, mint 1956-ban a jugoszláv követségre menekült Nagy Imrééket, akiknek azt mondták, hogy hazamehetnek.

Bruno Kreisky, a néhai osztrák kancellár mondta, hogy a hála nem politikai kategória, s ez a jelek szerint a nemzetközi kapcsolatokra is vonatkozik – emlékeztet Lendvai, aki szerint képtelenség, hogy magyar politikusok az Európai Uniót, Németországot és Ausztriát szidalmazzák, miközben nélkülük nem épülne semmi, és a gazdasági válság tönkretette volna az országot. A magyar közvélemény többsége azonban a médiahelyzet és az ellenzék gyengesége miatt hallgat vagy támogatja a kormány politikáját.

Magyarország megítélésére katasztrofális hatással vannak az utóbbi napok eseményei, az ország imázsa a kommunizmus évei óta nem volt ilyen rossz. Az Európai Néppártban már most is repedezik Orbán támogatottsága, és mostani szerepét nem fogják elfelejteni, amikor a jövőben gazdaságpolitikai konfliktusokról lesz majd szó – mondta Lendvai.

Az 1957 óta Bécsben élő újságíró nagyon veszélyesnek tartja, hogy a kormány különleges törvényeket fogadtat el, különös tekintettel arra, hogy az alkotmányból már évekkel ezelőtt kiiktatták a fékeket. – Eléggé pesszimista vagyok, nemcsak Magyarországot, hanem Európát illetően is – foglalta össze véleményét Paul Lendvai.

Feszültség élőben

Paul Lendvai a Keleti pályaudvar előtt élőben adott interjút az ORF esti híradójának, amikor egy szélsőjobboldali csoport tagjai felismerték, majd szidalmazni kezdték és nemzetgyalázónak nevezték. Az Europäische Rundschau főszerkesztője szerint ez volt élete legfeszültebb tévészereplése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.