Ezrek tüntettek a menekültek mellett

Több ezren vonultak az utcákra a hét végén a szélsőjobb ellen Németországban, és a legnagyobb példányszámú újságban a menekültekkel való szolidaritásra szólított száz neves személyiség, köztük a kormány több tagja.

Németország az újraegyesítés óta "a legnagyobb próbatétel előtt áll", és az a "meggyőződésem, hogy kiállja a próbát" - írta a Bild am Sonntag összeállításában Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter. "Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a pénzen nem múlik" - tette hozzá a konzervatív CDU politikusa, aki hangsúlyozta, hogy a menekültválság "természetesen kihívás, de nagy esély is" Németországnak.

A pénzügyminiszter mellett színészek, zenészek, újságírók, sportolók is a menekültek melletti kiállásra buzdítottak. Például Ilkay Gündogan válogatott labdarúgó azt írta, hogy a nagyapja Törökországból vándorolt be, és annak révén, hogy a németektől megkapta a lehetőséget egy jobb életre, ő már egészen a nemzeti csapatig eljuthatott. "Nagyon hálás vagyok ezért és azt kívánom, hogy a menekültek gyermekeinek is ilyen sors jusson" - írta Gündogan. Lengyel származású játékostársa, Lukas Podolski is a németek befogadókészségét, nagy szívét méltatta és hangsúlyozta, hogy segíteni kell a bajban lévőknek.

Fritz Wepper sorozatszínész kiemelte: "nagyon fontos, hogy Németország más országokkal ellentétben jó példával járjon elöl és segítsen". Alexander Dobrindt közlekedési miniszter pedig azt írta, "Németországnak megvan az ereje ahhoz, hogy segítsen, és segít is, többet, mint bármely más európai ország". A lakosság szolidaritása lenyűgöző, "ugyanakkor az Európai Bizottság rémisztően rossz formát mutat a menekülttémában" - jegyezte meg a bajor konzervatív CSU politikusa.

A hét végén országszerte számos tüntetést tartottak a szélsőjobb menekülteket elutasító, több esetben erőszakos akciói ellen. Demonstráció volt Hamburgban, Goslarban, Fürthben, Rosenheimben, Drezdában. A szászországi Heidenauban, ahol egy hete menekültellenes zavargások voltak, szombaton több száz ember spontán szimpátiatüntetést tartott a menedékkérőket befogadó állomásnál, és sajtóbeszámolók szerint a demonstrációból utcafesztivál alakult, amelyen együtt ünnepeltek tüntetők és menedékkérők.

Az ország keleti részén, a volt NDK területén - elsősorban Szászországban - a lakosság nagyságához képest sok támadás történik menedékkérők és befogadó állomások ellen. A keleti tartományok miniszterelnökei szerint azonban nem szabad pellengérre állítani a keletnémeteket, mert az idegenellenesség az egész országban gond.

A Welt am Sonntag című vasárnapi lap összeállításában Szászország, Brandenburg, Türingia és Mecklenburg-Elő-Pomeránia miniszterelnöke is óvott a keleti tartományok lakosságának megbélyegzése ellen. "Össznémet problémáról van szó, amely ellen csak össznémet erőfeszítéssel lehet harcolni" - hangsúlyozta Bodo Ramelow türingiai miniszterelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.