„Ezek a férfiak már nem is voltak emberek"

Elrabolták, megverték, kínozták és szexrabszolgává tették, és most mindezt a világ tudtára is adja. Egy 18 éves jazidi nő, Jinan egy francia újságíró most megjelent könyvében meséli el, hogy mit élt át abban a három hónapban, amíg az Iszlám Állam foglya volt.

Az iraki jazidi kisebbséghez tartozó lányt a dzsihádisták 2014-ben rabolták el az otthonából, több sorstársával együtt. Jinant a terroristák egy volt rendőrnek és egy imámnak adták el, akik szexrabszolgává tették és más elrabolt nőkkel együtt tartották fogva egy moszuli házban. A szexuális erőszakon túl a lánynak a folyamatos bántalmazást és megalázást is kellett viselnie.

„Át akartak téríteni minket az iszlámra. Ha erre nem voltunk hajlandóak, megvertek és kiláncoltak a tűző napra. És arra is rákényszerítettek, hogy olyan vízből igyunk, amiben döglött egér úszkál." A könyvből a Stern német hírportál által közölt részletekből kiderül, hogy a kegyetlen kínzások közé tartozott az elektrosokk is.

„Ezek a férfiak már nem is voltak emberek. Csak a halálra gondoltak, a gyilkosságokra. Szünet nélkül drogoztak. Az egész világon bosszút akarnak állni" – áll Jinan beszámolójában, mely Thierry Oberele francia újságíró pénteken megjelent, Daesh's Slave (az Iszlám Állam rabszolgája) című könyvében olvasható.

Nagymellű helyett kékszemű, barna lányért baretta

Jijan beszámolójából kiderül, hogy Moszulban a jazidi és keresztény nőket a rabszolgapiacokon úgy adták-vették, mint a lovakat.

„A harcosok ott ólálkodtak körülöttük, hangosan nevettek és belecsíptek a fenekükbe" Emlékszik, ahogy egy férfi a mustra közben így panaszkodott: „Neki nagy a melle. De én egy kékszemű jazidi nőt akarok sápadt bőrrel. Kész vagyok megfizetni az árát..."

Jinan azt mondja, hogy voltak mellette iraki és szíriai nők, de nyugatról származó külföldiek is. Hogy ők milyen országokból érkezhettek, azt nem tudná megmondani. A legszebb lányokat a milíciák főnökeinek és az Öböl-államokbeli gazdagoknak tartották fenn.

A házban, ahol Jinanékat fogva tartották, egész nap jöttek-mentek a harcosok és a kereskedők, hogy a nőkről alkudozzanak és vásároljanak. A nőket nem tartották túl sokra. Egy férfit baretta pisztolyáért például egy barna lányt ajánlottak, vagy 150 dollárt, ha a pénzt jobban értékeli.

Mivel fogva tartói abban a hiszemben voltak, hogy nem ért arabul, nyíltan beszéltek előtte arról, hogy az emberkereskedelem milyen jó üzlet az Iszlám Állam számára, mert ebből finanszírozzák a szent háborújukat.

A fiatal nő három hónapig volt fogságban, aztán egy nap sikerült elcsennie a ház kulcsait és elmenekült. Most a férjével él egy észak-iraki jazidi menekülttáborban. Hazájukba nem képesek visszatérni, túlságosan félnek attól, hogy ismét a dzsihádisták kezére kerülnek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.