Ez itt Ukrajna, halál a magyarokra!

Ismét meggyalázták a vereckei emlékművet Kárpátalján.

Nem sokkal azután, hogy a megtisztították, ismeretlenek ismét meggyalázták a vereckei emlékművet. "Ez itt Ukrajna! Halál a magyarokra!" – ezeket a mondatokat festették fel, az Ukrajna Patriótái nevű szervezet szimbólumainak kíséretében a nacionalisták – tudatta a karpatalja.ma hírportálja. Idén ez már az ötödik akciója a csoportnak a soknemzetiségű, tíz százalékban magyarok lakta területen, amely a II. világháborúban került a Szovjetunióhoz, illetve annak megszűnte után 1991-ben függetlenné vált Ukrajnához.

A hét kőtömbből álló honfoglalási emlékművet áprilisban és februárban is meggyalázták – akkor "Ez itt Ukrajna, jegyezd meg idegen!" feliratot festettek rá fel. A februári akció három elkövetőjét elfogták. Ők a Szvoboda nacionalista párt kárpátaljai vezetői voltak. A párt jelenleg Lvov megye és városi tanácsának legfőbb erejét adja, de a kijevi parlamentben nem képviselteti magát. Az idén októberben esetéges parlamenti választásokon a Julia Timosenko vezette Batykivscsina (Haza) kötelkében remél mandátumhoz jutni.

Az emlékmű megrongálásához új apropót a Viktor Janukovics elnök által múlt héten aláírt új nyelvtörvény adott. Eszerint a 47 milliós országban minden régióban hivatali nyelvvé válik minden kisebbségi nyelv, amelynek képviselői az adott területen tíz százalék fölött vannak jelen. Ez Ukrajna keleti területein és a Krím félszigeten az orosz nyelvnek ad szélesebb jogokat (az ország harminc százaléka orosz anyanyelvűnek vallja magát) Kárpátalján pedig a magyar nyelvnek.

A magát demokratikus ellenzéknek nevező pártok, élükön a hétéves börtönbüntetését töltő Timosenkóval – aki ellen az EU szerint Kijev politikai bosszú miatt járt el – kijelentették: parlamenti győzelmül esetén visszavonják az Ukrajna létét fenyegető törvényt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.