„Ez nem olyan, mintha szögeket vernénk be, inkább mint amikor késsel vágnak a húsba”

A reformok folytatásának, és ezzel a kormányzat bürokratikus szerepének csökkentésének szükségességét hangsúlyozta Li Ko-csiang (Li Keqiang) miniszterelnök a kínai Országos Népi Gyűlés tavaszi ülésszakának végeztével, a vasárnap tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján.

„Ez nem olyan, mintha szögeket vernénk be, inkább mint amikor késsel vágnak a húsba” – mondta a kormányfő a gazdasági növekedés biztosításához elengedhetetlen reformokra utalva. „Fájdalommal járhat, ugyanis bizonyos érdekek szükségszerűen sérülnek” – ismerte el. A jelenleg érvényben lévő túlszabályozásra utalt, amelyen könnyíteni kell, hogy a magánvállalkozások gyorsabban hódíthassanak teret, s ezzel versenyre késztethessék a nagy, túlbürokratizált, és ezért időnként a piaci változásokra lassan reagáló állami cégeket.

Kérdésre jelentkező újságírók a kínai miniszterelnök előtt
Kérdésre jelentkező újságírók a kínai miniszterelnök előtt
Jason Lee / Reuters

A népi gyűlés ülésszakán néhány napja maga Li Ko-csiang jelentette be, hogy a gazdasági növekedés tavalyi 7,5 százalékos előirányzata (valójában 7,4 százalékos megvalósulása) után az idei GDP célkitűzés 7 százalék körüli, tekintettel a belső piaci helyzetre. A 7,4 százalék az utóbbi 24 évben a leglassúbb bővülést hozta.

A sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy folytatni kell az új vállalatok működési engedélyét szabályozó követelmények jóváhagyásának egyszerűsítését. Mint említette, a magánvállalatok száma a reformnak köszönhetően már így is megduplázódott, de tovább kell haladni ezen az úton. Elismerte, hogy a reform a befolyásos nagy állami vállalatok és azok vezetőinek érdekeit sértheti, mert keményebb versenyre kell felkészülniük. A reformmal maga a kormányzat is lead hatalmából, ám reagálni kell a strukturális kihívásokra.

Mianmar kínai települést bombázott

Li a sajtóértekezleten kérdésre válaszolva kitért a mianmari határszakaszon történt incidensre is.

Mint azt megírtuk, egy mianmari repülőgép felkelőket üldözve kínai területen egy cukornádültetvényt bombázott, aminek következtében négy kínai állampolgár meghalt, kilenc megsebesült. „Kínának felelőssége, hogy biztosítsa az országhatár térségében a stabilitást, és ehhez rendelkezik is a megfelelő eszközökkel” – mondta a kormányfő.

Az utóbbi hónapokban kiújult harcok következtében a határon túl dolgozó kínaiak tömegei tértek vissza, illetve helyiek tízezrei menekültek el a hazájukból és kerestek menedéket a határ kínai oldalán. A pekingi külügyminisztériumba még pénteken berendelték Mianmar nagykövetét, és tiltakoztak a Lincsang települést ért péntek délutáni bombatámadás miatt.

A mianmari elnöki palota egy az AP-nek név nélkül nyilatkozó hivatalnoka vasárnap cáfolta, hogy repülőgépük bombát dobott volna kínai területre, szerinte bizonyos csoportnak érdeke a provokációval megrontani a két ország közti viszonyt. Más kérdés, hogy a mianmari álláspont szerint a határmenti körzetben döntően kínai etnikumúak a lázadók.

A központi kormány folytatja a döntési körök átadását alsóbb adminisztratív, így városi és települési szintekre, amely lehetővé teszi az irányítás és a helyi piaci igények közti közvetlenebb kapcsolatot, így érvényesülhet jobban a lakosok szükségleteinek kielégítése. Mint említette, a központi kormány jelenleg 1200 tárgyban ad előírásokat a helyi adminisztrációnak, ezek számát kellene jelentősen csökkenteni – jelentette a Xinhua. Ugyanakkor a hatalmi feladatkörök alsóbb szintekre történő átadásával párhuzamosan erősíteni kell a helyi lakosok lehetőségét, hogy ellenőrizhessék, nehogy visszaélések történjenek – hangsúlyozta a kormányfő.

Li emlékeztette az újságírókat, hogy Kínát, amely ugyan a világ második legnagyobb gazdasága, az egy főre jutó GDP-t tekintve még több mint nyolcvan ország megelőzi. A Világbank jelentése szerint az 1,35 milliárd lakosú hatalmas országban még majd 200 millióan a szegénységi szinten élnek. A kormányfő fontos feladatnak nevezte a környezetszennyezés és a korrupció elleni harc folytatását, illetve a megfelelő munkaalkalom biztosítását az idén végző 7,5 millió egyetemistának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.