galéria megtekintése

Kitörés előtt a világ legnagyobb pedofilbotránya

12 komment

P. N.
NOL

Több mint 1400 ismert személy pedofilügyével kapcsolatban folyik vizsgálat Nagy-Britanniában. A gyanúsítottak közt politikusok, zenészek, sportolók, rádiós és televíziós személyiségek, illetve színészek is vannak. Sok ügy évtizedekkel ezelőtt történt, de csak most indíthattak vizsgálatot.

Minden idők legnagyobb pedofilbotránya körvonalazódik Nagy-Britanniában. Egy különleges rendőri csoport, az úgynevezett Operation Hydrant (Tűzcsap művelet) által kiadott jelentés szerint jelenleg is 1433 közismert személy ellen folyik nyomozás pedofil bűncselekmények gyanúja miatt. A csoportot a Nemzeti Rendőrségi Vezetők Tanácsa állította fel azzal a céllal, hogy derítsék fel és gyűjtsék össze a folyamatban lévő vizsgálatokat, illetve az azok közti átfedéseket.

Simon Bailey, a csoport vezetője elmondta, nap mint nap derül fény az egyes ügyek közti összefüggésekre. A VIP gyanúsítottak közül 76 politikus, 43 a zeneiparban dolgozik, 7 sportoló, 135 televíziós, rádiós vagy filmes személyiség. A gyanúsítottak közül 216-an már nem élnek.

A gyanúsítottak közül 666-an valamilyen intézményben (iskolában, gyermekotthonban, vallási intézetben) követtek el szexuális visszaélést kiskorúak sérelmére.

 

A vizsgálatok közt szerepel a néhai Cyril Smith liberális parlamenti képviselő ügye is, aki a gyanú szerint visszaélések sorát követte el saját körzetében, Rochdale-ben nyolcévesnél fiatalabb fiúk sérelmére.

Az ügyben összesen 144 áldozat van, de Smith-t sosem vonták felelősségre, Bár 1980-ban gyanúsítottként letartóztatták, néhány órán belül szabadon engedték. Smith-ről 2015-ben derült ki, hogy politikai befolyását felhasználva ellehetetlenítette a nyomozást, holott egyértelmű bizonyítékok szóltak ellene. Smith 2010 szeptemberében, 82 éves korában hunyt el. Leleplezését az Operation Pallial nevű, kizárólag észak-walesi gyermekotthonokban történt visszaélésekkel foglalkozó egység hajtotta végre, és többek közt ez az ügy indította el azt a láncreakciót, melynek köszönhetően 2012-től 2015-ig 71 százalékkal megugrott az olyan pedofil visszaélések vizsgálatának száma, melyeket évtizedekkel korábban követtek el.

Jimmy Savile a befolyása miatt játszi könnyedséggel megúszta a felelősségre vonást
Jimmy Savile a befolyása miatt játszi könnyedséggel megúszta a felelősségre vonást
Lewis Whyld / MTI/AP

„Látjuk, hogy példátlan számban növekszik a jelentések száma” – mondja Bailey, hozzátéve: „kétségtelen, hogy (Jimmy) Savile hatással volt ránk. Egyre több és több váddal van dolgunk”.

Szörnyeteg Jimmy

A közkedvelt televíziós személyiség és lemezlovas Jimmy Savile 2011 októberében hunyt el 85 éves korában. A közízlést négy évtizeden át befolyásoló, a BBC csatornáin műsorokat vezető Savile-t nagy csinnadrattával temették el, s 2012. október elejéig valóságos szentként tekintettek rá. Az 1990-ben lovaggá ütött férfi jelentős jótékonysági tevékenységet folytatott, és eközben főleg kórházakban és nevelőotthonokban fordult meg.

AZ ITV tévécsatorna Exposure című tényfeltáró műsora aztán valóságos bombát robbantott, amikor az áldozatokat megszólaltatva leleplezte Savile-t, aki hosszú pályafutása során számos fiatal lányt molesztált. A most már középkorú áldozatok részletesen elmesélték, hogyan erőszakolta meg őket a showman egy surrey-i javítóintézetben, illetve a BBC londoni székházában levő öltözőjében. A sokkoló műsort kétmillióan nézték.

A botrányt tovább tetézte, amikor kiderült, hogy Savile gaztetteit egy évvel korábban a BBC emblematikus Newsnigh című műsora is feltárta, ám a leleplezés sosem került adásba. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy két további perverz férfi is aktív résztvevője volt a BBC székházában folyt bűncselekményeknek, s ezekről folyosói pletykák útján sokan értesülhettek, feljelentést mégsem tett senki.

Az ügyet a Népszabadság is figyelemmel kísérte:

Öttől hetvenötig bárkit megerőszakolt a műsorvezető

Jimmy Savile és a BBC válsága

Pedofilvádaktól retteg a brit sztárvilág

„Most már újra gyönyörű vagy” – mondta azután, hogy megerőszakolta

A politikai elitet érintő botrányokról pedig ebben a cikkünkben írtunk.

Simon Bailey szerint már látszik, hogy több ezer áldozatról lehet szó ezekben az ügyekben.

Az Operation Hydrant jelentéseire reagálva Peter Wanless, a National Society for the Prevention of Cruelty to Children nevű gyermekvédő szervezet vezérigazgatója a Guardiannek elmondta: Ezek a megdöbbentő számok élesen kiemelik, hogy a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések a társadalom minden szintjét átitatják, beleértve a politikát, a szórakoztatóipart és az üzleti életet.

Dave Lee Travis, Anglia egyik legismertebb rádiósa is érintett a szexbotrányban, összesen 13 ügyben vádolták meg
Dave Lee Travis, Anglia egyik legismertebb rádiósa is érintett a szexbotrányban, összesen 13 ügyben vádolták meg
Suzanne Plunkett / Reuters

Wanless szerint az ügyeknek ez a földcsuszamlásszerű meglódulása bizalommal tölti el az áldozatokat, hiszen látják, hogy feljelentéseiket komolyan veszik.

„A múltban túl könnyű volt a hatalommal rendelkezőknek a befolyásuk felhasználásával elhallgattatnia az áldozatokat. De azok, akiket ezek az emberek kizsákmányoltak, most már tudják, hogy jó eséllyel hinni fognak nekik.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.