Exit poll: Hollande győzött az első fordulóban

Az előrejelzéseknek megfelelően a szocialista jelölt végzett az első helyen a francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójában. Nicolas Sarkozyvel megy tovább a második fordulóba.

Nyugat-Európa második legnépesebb országában 45 millió választópolgárt szólítottak urnákhoz. A Le Monde által közölt exit poll adatok szerint az első hivatalos eredmények szerint Francois Hollande a szavazatok 28,4 százalékával vitte az első fordulót.  A második hely a hivatalban lévő elnöké, Nicolas Sarkozyé lett  25,5 százalékos eredménnyel, ami azt jelenti, hogy ők ketten vesznek részt a mindent eldöntő május 6-i második fordulóban.

Figyelni kell azonban a többi nyolc jelölt eredményére is, mivel a két élen végzett elnökjelöltnek két hete van arra, hogy megnyerje a kiesők táborát. Sarkozy jól eséllyel számíthat a 20 százalékot szerző szélsőjobboldali Marine Le Pen szimpatizánsaira, noha felmérések szerint legfeljebb 64 százalékuk hajlandó szavazatát a hivatalban lévő elnökre adni. Hollande mostantól a radikális Baloldali Front jelöltjének, Jean-Luc Mélenchonnak (11,7 százalék) a szavazóira hajthat, de még a centrista Francois Bayrou (8,5 százalék), a Zöldek színeiben induló Eva Joly (2 százalék) és a kis szélsőbaloldali pártok szavazói is nyilván neki adják voksukat. A választási részvétel magas, 80 százalékos volt.

Ez annyit jelent, hogy a második fordulóban Hollande nagyobb tartalékokkal rendelkezik, a verseny még sem mondható lefutottnak. Sarkozy többször kifejtette, hogy örül az ígéretverseny – értsd: az első forduló – lezárulásának, most végre jöhet a programok és a személyiségek versengése. A hivatalban lévő elnök arra számít, hogy a magas funkcióban eltöltött öt éve, nagyobb rutinja és kormányzati tapasztalata az ő malmára hajtja a vizet. Hollande viszont arra játszhat, hogy Sarkozyt öt év alatt finoman szólva nem szerették meg a franciák. Ráadásul nem is annyira a politikáját, mint inkább a személyiségét utasítják el. Erre bizonyság, hogy Sarkozy miniszterelnöke, Francois Fillon tetszési indexe koránt sem olyan alacsony, mint az elnöké.

Francois Hollande és Nicolas Sarkozy csatája a francia elnökválasztás első fordulójában
French election early vote estimates of the first round 2012 French presidential election are displayed on several screens showing Swiss and Belgian websites, in this photo illustration taken in Lavigny, Switzerland April 22, 2012. REUTERS/Valentin Flauraud (SWITZERLAND - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.