'Földünk pusztulását a kapitalizmus okozza'

Az emberiség válaszúthoz érkezett: a kapitalizmusnak lesz vége vagy Anyaföldünknek, mert a kapitalizmus az oka a föld pusztulásának. Ezt Evo Morales, Bolívia első indián elnöke mondta a Népek világkonferenciáján a klímaváltozásról és az Anyaföld jogairól, amely kedden kezdődött Cochabamba város Tiquipaya nevű stadionjában.

A háromnapos tanácskozáson több mint száz országból harmincezren vesznek részt, nemzetközi és nemzeti társadalmi, illetve nem kormányzati szervezetek, köztük nagy számban az Andok fennsíkjain és az Amazonas őserdejében élő, népviseletbe öltözött indián őslakos közösségek képviselői globalizációellenes közéleti személyiségek, írók, művészek, politikusok társaságában.

A résztvevők közt találni Naomi Klein kanadai antiglobalista írót, és José Bovét, a Via Campesina nemzetközi parasztmozgalom szóvivőjét, európai parlamenti képviselőt. Meghívást kapott James Cameron, az Avatar című sikerfilm rendezője is, aki az elmúlt napokban Brazíliában kampányolt az Amazonasra tervezett vízierőmű terve ellen.

Mint az ABI bolíviai hírügynökség beszámolt a megnyitóról, a szónokok az iparilag fejlett gazdag országokat tették felelőssé a föld tartalékainak kirablásáért. Megfogalmazódott bírálatként az is, hogy nem véletlenül volt eredménytelen a tavaly decemberi koppenhágai klímacsúcs, ahol nagyrészt figyelmen kívül hagyták a szegényebb országok súlyos helyzetét.

A földet ért kihívások "olyan erkölcsi és politikai dilemmát jelentenek, amelyek globális megoldást tesznek szükségessé" - hangsúlyozta a tanácskozáshoz intézett üzenetében Ban Ki Mun, az ENSZ-főtitkára. A felolvasott üzenetben megfogalmazódott, hogy a mostani bolíviai "emberek klímacsúcsának" a célja az "alulról jövő" javaslatok megfogalmazása az év végi mexikói ENSZ-klímatárgyalásokra. Az ENSZ főtitkára szerint szükséges, hogy a nemzetközi közösség a klimaváltozás és a környezetvédelem problematikáját a különféle nézetek és kezdeményezések kölcsönös figyelembe vételével közelítse meg.

A bolíviai konferenciát megelőzően Washingtonban a világ 17 legjelentősebb gazdaságának képviselői zárt ajtók mögötti előkészítő tanácskozást tartottakok a decemberi mexikói klímacsúcsról.

 

Ecuadori indiánok a Népek világkonferenciáján a klímaváltozásról és az Anyaföld jogairól Cochabamba város Tiquipaya nevű stadionjában
Ecuadorian indigenous men attend the World People's Conference on Climate Change and the Rights of Mother Earth in Tiquipaya, on the outskirts of Cochabamba, April 20, 2010. REUTERS/David Mercado (BOLIVIA - Tags: ENVIRONMENT POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.