galéria megtekintése

Európával riogatja az oroszokat Putyin

4 komment

Karafiáth Luca

A megfélemlítés, az apátia és az információhiány hármasa határozza meg Oroszországban az Európáról kialakított képet – véli Kirill Korotyejev, a Szaharov-díjas orosz civil szervezet, a Memorial Emberi Jogi Központ jogásza. Szerinte az orosz állami propaganda mindent megtesz azért, hogy Európát a szexuális aberrációtól és túlzott szabadosságától meggyengült, dekadens térségnek tüntesse föl.

– Személyes tapasztalatok és alternatív források hiányában az oroszok többsége ezt el is hiszi – fejtette ki a Népszabadságnak Korotyejev.

A jogvédő szerint a másik, gyakran jellemző hozzáállás a teljes érdektelenség. Ez egyfajta társadalmi szerződésként is értelmezhető: a szavazók támogatják a politikai vezetés döntéseit cserébe azért, hogy az pedig békén hagyja őket. Az emberi jogok védelme mellett hosszú évek óta elkötelezett Korotyejev szerint a putyini külpolitika látszólag széles körű támogatottsága mögött is ez a beletörődés húzódik meg.

 

Aki mégis felemeli a hangját a hatalom ellen, az automatikusan a Vlagyimir Putyin elnök irányítása alatt álló biztonsági szervek látóterébe kerül. Egy 2012-es törvény értelmében minden olyan politikai tevékenységet végző szervezetet, amely külföldi támogatást is elfogad, „külföldi ügynökként” bélyegeznek meg, és szigorú vizsgálatoknak kell alávetnie magát. – Az ügynöktörvény megbénítja a civil szervezetek működését, mivel arra kényszeríti őket, hogy óriási erőforrásokat áldozzanak a jogi védelemre – mondta a jogász, aki a szintén „ügynöklistás” Memorial munkatársaként a saját bőrén tapasztalta meg a diszkriminatív intézkedés hatásait.

Korotyejev szerint azonban nem lehet kizárólag az orosz társadalmat hibáztatni az Európáról kialakított negatív képért. – Európának komolyabban kéne vennie saját értékei védelmét. Különben mások sem fogják komolyan venni. Putyinnak minden, az európai értékekkel ellentétes döntés alkalmat ad arra, hogy az orosz emberekhez fordulva azt mondhassa: látjátok, ők se jobbak nálunk! – érvelt a jogász.

A strasbourgi Emberi Jogok Euró­pai Bíróságán rendszeresen megforduló Korotyejev a hibás euró­pai politika egyik aktuális példájaként a vízumrendszert említette. Szerinte az ugyanis az EU érdekeivel ellentétesen szelektál, mivel az Európa iránt érdeklődőknek megnehezíti a bejutást, miközben a Putyin belső körébe tartozók megtalálják a kiskapukat.

Kirill Korotyejev a saját bőrén is érzi  az orosz ügynöktörvény hatását

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.