Európai sajtóvisszhang a hágai döntésről

A pénteki európai lapok szerint a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) előző napi döntésével, melynek értelmében Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltott függetlensége nem ellentétes a nemzetközi joggal, a balkáni ország mérföldkőhöz érkezett, de a lehetséges következményeket illetően eltér a véleményük.

"Belátható, hogy az ítélet akaratlanul is bátorítja mindazokat a függetlenségi törekvéseket, amelyek - akár Európa szívében is - elszakadásra ösztönöznek" - írta a La Repubblica. Az olasz napilap szerint nagyot tévednek azok, akik a bírósági döntésből saját szakadár törekvéseik megerősítését szeretnék kiolvasni, mivel a politikai összefüggések más esetekben teljesen eltérőek lennének a jugoszláv utódköztársaságokétól.

A francia Le Figaro reméli, hogy bár a bírósághoz Belgrád fordult, és az ítélet Pristina álláspontját erősíti, "egyik fél sem használja ki rosszindulatúan azt, hogy a dolgok így alakultak", mert "a provokációk pillanatokon belül újabb konfliktushoz vezethetnek". "Csak remélni tudjuk, hogy a jogi végszó nem a múlt démonait ébreszti fel, és az energiákat mindkét fél az aktuális problémák megoldására összpontosítja".

"Vereséggel végződött Belgrád diplomáciai és jogi csatája" - kommentált a svájci Tages-Anzeiger. A zürichi lap szerint "a bukást Belgrádnak arra kellene felhasználnia, hogy felhagyjon Koszovóval szembeni eddigi magatartásával". "Ez a szerb kisebbségnek is érdeke, amelyet Szerbiának nem kellene többé illuzórikus hatalmi igényeinek biztosítékaként felhasználnia" - tette hozzá.

Az El País című spanyol napilap azt hangsúlyozta, hogy "a döntés megnyithatja Koszovó előtt az utat az ENSZ-be", és további államok ismerhetik el a kis ország függetlenségét. Az újság figyelmeztet arra, hogy a döntés a szeparatizmust erősítheti az etnikailag megosztott Boszniához hasonló instabil térségekben.

A Corriere della Sera című olasz napilap rámutatott, hogy a tanácsadói vélemény "csak megerősített egy tényt, egy folyamat visszafordíthatatlanságát, amely már Tito idején megkezdődött". Az ítélet pofon Szerbia és Oroszország számára, és remény mindazoknak, akik a függetlenségről álmodnak.

A Delo című szlovén napilap szerint Szerbia kapott egy esélyt, hogy megkezdje a tárgyalást Pristinával olyan kérdésekről, mint az államvagyon felosztása és a határok, valamint a mindennapi élethez szükséges körülmények kialakítása. "A hágai bíróság döntése az utóbbi időszak legnagyobb történelmi tetteinek egyike, amely egyedülálló módon zárja le Jugoszlávia szétesését" - írta a Delo.

Románia továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét

Bukarest úgy véli, hogy az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága (ICJ) "korlátozott jelleggel" vizsgálta meg az ügyet - derül ki a román külügyminisztérium pénteki közleményéből. A román szaktárca rámutatott: az ICJ csak a függetlenségi nyilatkozat törvényességének kérdésében foglalt állást, és nem nyilvánított véleményt annak jogi következményeiről, azaz egy "állítólagos új állam létrehozásáról". Románia azon országok közé tartozik, amelyek kezdettől fogva ellenezték Koszovó függetlenségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.