Európai háborút jósol a fantomország miniszterelnöke

"Reális az esélye, hogy a háború Európába is átterjedjen, nagyon is reális. Lehet, hogy először Szlovákia, Magyarország vagy Lengyelország lesz érintett" – ezt nyilatkozta a Pravda.ru hírportálnak Petro Gecko, a kárpátaljai ruszinok fantomállamának "miniszterelnöke". Szerinte Angela Merkel német kancellár ettől – mármint az ukrajnai konfliktus európai eszkalálódásának lehetőségétől – ijedt meg, ezért is tett megelőző lépéseket a helyzet eszkalálódásának megfékezésére. Gecko ezzel a kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodás tető alá hozására utal.

A nemzetközi közösség által nem elismert (valójában Ukrajnához tartozó) "Kárpátaljai Rusz" vezetőjének víziója szerint a lvivi zászlóalj – ha már egyszer megérezték a vér szagát – nem fog leállni, hanem "menetelnek tovább Közép-Európa felé", csak az a kérdés szerinte, hogy a háromból melyik országon keresztül teszik ezt. Majd Gecko némileg megengedőbben előrebocsátotta az interjúban, hogy más opciók is vannak, minden Európától függ. Abban viszont biztos, hogy "Európában háború lesz".

Petro Gecko kijelentéseinek súlyát némileg csökkentik a körülmények: nevezetesen az, hogy az interjúalanyt hazaárulás miatt körözik Ukrajnában, konkrétan mindkét fél puccsistának tartja a másikat.

A 2008-ban önhatalmúlag kikiáltott Kárpátaljai Rusz "miniszterelnöke" évek óta küzd az ottani ruszin többség függetlenségéért. Gecko legutóbb tavaly decemberben szólította fel a nemzetközi közösséget az autonóm államuk elismerésére. Akkori közlése szerint 2015 februárjától az EU ombudsmanjával fog tárgyalni a ruszinok helyzetéről, hogy elismertesse Európával államuk szuverenitását (magyarán elszakadását Ukrajnától), mindezt ráadásul orosz közvetítéssel szándékozik megtenni.

"Donbassz után a kijevi hatalom számára a Kárpátaljai Rusz jelenti a második frontot, a különbség az, hogy mi békés megoldást keresünk" – fogalmazott egy sajtótájékoztatón Gecko az ua-reporter ukrán hírportál szerint. Itt némileg zavarossá válik az érvelése, hiszen mindeközben beleegyezne abba is, hogy az egységes Ukrajna része maradjanak, de csak föderációs formában. Egyszersmind utalt rá, hogy a kárpátaljai területen áthaladó gáztranzitból is szeretné kivenni a részét. Évi 400 millió euró értékű gázt szállítanak keresztül az "államukon", ebből 15 százalékot hajlandó volna visszapörgetni Kijevnek – az autonómiáért cserébe.

Petro Gecko tavaly nyáron "ultimátumot" intézett az ukrán kormányhoz, azzal fenyegetve, hogy ha nem ismerik el a kárpátaljai ruszin állam függetlenségét, akkor "felszabadítják magukat a kijevi puccsisták hatalma alól". Ennek köszönhetően az ukrán titkosszolgálat hazaárulás miatt körözést adott ki az önjelölt miniszterelnök ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.