galéria megtekintése

Európai fordulat, már dicsérik Orbán kerítését

Fordulat jelei mutatkoznak az ­európai menekültpolitikában. Orbán Viktor eddig keményen bírált megoldásai – például a határzár építése – már nem tűnnek olyan magányos harcnak. A szlovén kormányfő nem zárja ki a kerítésépítést, az osztrák külügyminiszter pedig méltatta a falak hatékonyságát. Közben a szlovén–osztrák határon mind drámaibb a helyzet, ezrek menetelnek az utakon.

Szlovénia nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét Horvátországgal közös határán, amennyiben a horvát hatóságok továbbra is ellenőrzés nélkül szállítják a migránsokat a zöldhatárra – mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök egy interjúban. A kormányfő kiemelte, elsősorban európai megoldásban gondolkodnak, ám ha Ausztria vagy Németország lezárja határát a menekülők előtt, nem lát más megoldást, mint a határzár felhúzását.

Így is mérsékeltebb álláspontot fogalmazott meg, mint Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, aki a műszaki határzárok hatékonyságát méltatta. Arról beszélt, hogy ha igazak lennének az eredményességüket bíráló állítások, akkor nem funkcionálna a határvédelem a bolgár–török, valamint a spanyolországi határszakaszokon, ahol már régen megépült a kerítés.

A politikus Orbán Viktor nyilatkozatainak tartalmát idéző üzenetet küldött akkor, amikor álszentnek nevezte Európát.

 

Szerinte ugyanis az unió nyitottnak mutatkozik ugyan a menekültek előtt, ám egyúttal fizetne Törökországnak azért, hogy tartóztassa fel az embereket. Egyúttal közölte: Európának meg kell védenie külső határát. A szomszédos országok vezető politikusainak mondatai mellett figyelemre méltó az is, hogy az Európai Néppárt madridi kongresszusán elhangzott beszédek is most már visszafogottak voltak.

Menekültek ezrei keresik a szabad utat
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Angela Merkel német kancellár például azt mondta a csak a jobb élet reményében érkezőkről:

„Fáj a szívünk értük, de világossá kell tenni, hogy nem maradhatnak."

Állápontja szerint mindenkit, aki Európába érkezik, emberi bánásmódban kell részesíteni, a háború elől menekülőket segíteni kell, hogy új otthont találjanak, de azokat, akik gazdasági okokból jönnek, vissza kell fordítani.

Olyannyira vissza kell, hogy német sajtóértesülések szerint akár már a jövő héten elkezdődhet az elutasított menedékkérők kitoloncolása Németországból. Thomas de Maiziere belügyminiszter már azt is közölte: lefoglalták az elszállításukhoz szükséges repülőgépeket.

Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke azt hangsúlyozta:

„Nem tehetünk úgy többé, mintha a migrációs hullám olyasmi lenne, amit mi is akarunk, és mintha a nyitott határok jól átgondolt politikáját folytatnánk. A valóság ettől eltérő: elvesztettük a határaink megvédésének képességét."

Igaz, hozzátette: Európa nem hajolhat meg a populizmus és az idegengyűlölet előtt, és meg kell erősíteni az uniót a jobboldali szélsőséggel szemben.

Orbán – a maga szempontjából – sikerrel járt, amikor a kerítések felhúzásával exportálta a menekült-problémát. A szomszédos országok sem tudnak megbirkózni az emberáradattal. A minap már menekültek ezrei mentek az osztrák utakon, és munkatársunk helyszíni jelentése szerint semmi nem utal ­arra, hogy a tél megállítja az áradatot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.